Модернизираните БРДМ-2МС за Мианмар

Pan.bg 19 апр 2021 | 21:14 views (535) commentaries(0)
img
pan.bg
Първите бойни разузнавателни дозорни машини БРДМ-2МС руско производство бяха демонстрирани на 27 март 2021 г. по време на военния парад, посветен на Деня на въоръжените сили на Мианмар. Според SIPRI (Стокхолмски международен институт за изследване на проблемите на мира) Мианмар е закупила от Русия неизвестен брой модернизирани разузнавателни бронирани машини БРДМ-2 (4x4) в конфигурацията БРДМ-2МС, които са доставени през 2019 г. През 2000-те г. Мианмар закупи впечатляващо количество военно оборудване от Китай и Русия, включително китайски радари за управление на огъня, противокорабни ракети, основни бойни танкове, зенитно-ракетни комплекси, фрегати и безпилотни летателни апарати, както и руски зенитноракетни комплекси, бойни хеликоптери, изтребители. През 2016 г. Мианмар и Русия подписаха широко споразумение за сътрудничество, включително обучение на военен персонал. БРДМ-2МС е модернизирана версия на съветската БРДМ-2, представена за първи път на обществеността през 1966 г. на военен парад в Москва. Оригиналът БРДМ-2 има изцяло заварен брониран корпус от стомана, който осигурява защита срещу огъня от стрелковото оръжие и осколките на артилерийските снаряди. Машината е оборудвана с единична купола, въоръжена с една 14,5-mm картечница КПВТ и една коаксиална 7,62-mm картечница ПКТ, монтирана вдясно.
БРДМ-2 е с бензинов двигател с водно охлаждане ГАЗ-41 В-8 с мощност 140 к. с. при 3400 оборота в минута, съединен с ръчна скоростна кутия с 4 предни и 1 задна предавки. Плаващата машина (скорост на вода с помощта на кърмовата водометна установка е до 10 km/h) развива скорост по шосе до 100 km/h, запасът й от ход е до 750 km, а екипажът - от четири човека. БРДМ-2МС има много нови функции, включително противопожарно устройство, топловизионна камера, лазерен далекомер, системи за наблюдение на командира и мерача, система за откриване на целите, система за геолокация с използване на GPS и електронна карта, електронен контрол на работата на двигателя на шофьорския панел, шест камери, осигуряващи 360° информираност. БРДМ-2МС е оборудвана с нов дизелов двигател с мощност от 150 к.с. с., вече има странична врата, която позволява на екипажа бързо да влиза и излиза от машината. Допълнителна бронезащита е монтирана отпред и отстрани на корпуса, подът също така е подсилен, за да осигури защита срещу експлозии на мини и IED (импровизирани взривни устройства). БРДМ-2МС е с едноместна купола със същото въоръжение
като базовата БРДМ-2. Покривът на куполата вече е оборудван с оптика и системи за наблюдение. Според анализ на пръв поглед, машината вероятно е загубила своите амфибийни възможности поради поставената кутия за съхранение в задната част на корпуса. БРДМ-2МС също така е на въоръжение в сръбските въоръжени сили, като първите машини бяха доставени от Русия в Сърбия през 2020 г.
Л. Дойчинов
По информация на https://www.armyrecognition.com
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка