/СНИМКА/: Въоръжиха сирийските БТР-152 с мощни картечници

Pan.bg 21 апр 2021 | 13:39 views (756) commentaries(0)
img
pan.bg

В Сирия значително увеличиха огневата мощ на стария БТР-152. Ако по-рано тези колесни бронетранспортьори са били въоръжени със 7,62 мм СГМБ, сега върху тях може да се видят 14,5 мм КПВ.Голямокалибрената картечница Владимиров, въпреки факта, че е създадена през втората половина на 40-те години, все още се счита за една от най-мощните в света.

На разстояние 2000 метра той е способен да поразява различни наземни цели, включително леко бронирани, а на височини до 1500 метра - самолети и хеликоптери.

Преди това само малък брой зенитни версии на 152-те са имали сдвоени установки ЗТПУ-2, които са били използвани по време на войната във Виетнам и по време на събитията в Близкия изток.

През 60-те години „танковата“ модификация на КПВ намира приложение в бойни разузнавателнс-патрулни машини БРДМ-2, БТР-60ПБ, а по-късно и на БТР-70 и БТР-80.

Според различни източници, в Сирия са доставени около петстотин БТР-152. Те са задействани във всички конфликти, в които е участвала армията на тази държава. През 70-те години е започнала подмяната с по-модерни съветски и чехословашки машини.

Започват да ги изкарват от базите за съхранение в подразделенията, когато след ожесточени битки с незаконни въоръжени групи възниква проблемът с недостига на лека бронетехника.

Въпреки значителната си възраст, БТР-152 все още доста добре се справя с възложените му задачи.

Източник: rg.ru Снимка: cdnimg.rg.ru

Превод и редакция: pan.бг
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка