ГАЛЕРИЯ: 7 май 2021 г. - БМП Marder на 50 години

Pan.bg 07 май 2021 | 11:37 views (1221) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По иформация на rheinmetall.comБойната машина на пехотата (БМП) Marder празнува своята 50-годишнина днес - преди половин век, на 7 май 1971 г., германската армия официално получи първите серийно произведени машини. Това се проведе на едновременни церемонии в Касел и Кил - корпоративните седалища на оригиналните производители на легендарната машина - Thyssen-Henschel и Krupp MaK. И двете компании принадлежат на Rheinmetall, съответно от 1999 г. и 2001 г.

По време на своето създаване основната мисия на новата БМП бе да защитава територията на Централна Европа - заедно с ОБТ Leopard 1, Marder трябваше да играе ключова роля в мобилните операции на Bundeswehr-а. Но съдбата имаше различни планове за бойната машина. По време на Студената война ролята на БМП Marder бе ограничена до основните учения, провеждани от Западна Германия и нейните партньори от НАТО, за да демонстрират недвусмислената си готовност да се защитават.

Междувременно ОБТ Leopard 1 отдавна е изчезнал от инвентара на Bundeswehr-а. Същото важи и за други системи от онази отминала епоха, сред които бронираната разузнавателна машина Luchs, изтребител-бомбардировача Starfighter F-104 и хеликоптерите BO 105 и Bell UH-1D. БМП Marder, от друга страна, продължи да доказва своята спосоност в международни мисии, включително в Косово и Афганистан. Като част от Силите за бързо реагиране, тя участва в престрелки около Кундуз и Мазар-е Шариф (Афганистан). Машината продължава да обслужва германските военни и до днес. Германия не е единствената държава потребител на БМП Marder - тя присъства и в армиите на Чили, Индонезия и Йордания.

Rheinmetall е натрупала богат опит и опит в областта на обслужването иподдръжката на БМП Marder. От името на Bundeswehr-а през последните години компанията е предприела различни мерки, насочени към повишаване на бойните показатели и удължаване на експлоатационния живот на част от германския флот от БМП Marder.

Това включва инсталирането на климатик в бойното отделение; ново зрително оборудване за водача, мерача и командира; интеграция на многоцелевата лека управляема ракетна система MELLS; и нов двигател. Благодарение на действащите в момента планове за удължаване на експлоатационния му живот, Marder вероятно ще продължи да е на въоръжение до края на десетилетието.

Изпитана в битки и изключително надеждна, БМП Marder е обречена да остане важен актив на механизираните пехотни сили на Германия още
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
известно време, и дори и сега, когато СВ на Германия са на ръба на епохалната промяна: на 18 март 2021 г. НЩ на СВ потвърди боеспособността на System Panzergrenadier.

По същество System Panzergrenadier се състои от подобрена версия на БМП Puma, доставена от PSM GmbH, съвместно предприятие на Rheinmetall и Krauss-Maffei Wegmann, и версията VJTF2023 на Future Soldier - Expanded System (IdZ-ES), свръхмодерна система за войници, разработена от Rheinmetall. Нейната мисия е да увеличи огневата мощ и бойната ефективност на Силите за бързо реагипане с много висока степен на готовност на НАТО VJTF 2023, които ще бъдат ръководени от Германия.

Чрез въвеждане на въоръжение на System Panzergrenadier, формацията ще бъде оборудвана за първи път с дигитализирана платформа за превозно средство - БМП Puma, надстроена до вариант VJTF - плюс система за войник с цифрова радиотехника. Свързването в мрежа на сензорите и ефекторите на войниците с тези на бойната машина на пехотата свежда до минимум времето между откриването на целта и задействането на целта. Това обединяване на способности в една цялостна система позволява ефективно тактическо взаимодействие между войските и тяхната БМП, като от своя страна подобрява бойната ефективност на механизираните пехотни формирования.

На снимките:
Фиг. 1: Предсерийна версия на БМП Marder (архив KTS II/III)
Фиг. 2: БМП Marder с интегрирана ПТУР MELLS (сн.: Carl Schulze чрез Rheinmetall)
Фиг. 3: Системата Panzergrenadier (Rheinmetall)

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


ГАЛЕРИЯ: 7 май 2021 г. - БМП Marder на 50 години

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/3 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка