HX3 от Rheinmetall - ново поколение тактически камиони

Pan.bg 07 май 2021 | 13:16 views (918) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на rheinmetall.com

В началото на май 2021 г. Rheinmetall представи HX3, най-новото поколение от изпитаното в световен мащаб семейство тежкотоварни камиони HX. Изцяло преработен, този военен камион, ориентиран към бъдещето, се обръща към съвременните военни и автомобилни мегатрендове, като използва новаторски нови технологии. Наред с други неща, потребителите могат да очакват по-добра защита, подобрена мобилност, подобрен комфорт при шофиране, както и архитектура на цифров интерфейс за по-голяма оперативна гъвкавост и бъдещи подобрения на производителността. В същото време ценните основни силни страни на предния вариант HX2 и семейната концепция се запазват.

Подобно на своите предшественици, превозните средства от новото поколение HX3 са военни продукти (MOTS), безкомпромисно проектирани за военна употреба при най-изтощителните експлоатационни условия - уникално предимство за продажба в сектора. В допълнение към здравото шаси и мощния двигател, като опция се предлага ново активно окачване на задната ос, което значително подобрява производителността на превозното средство както на пътя, така и извън него.

Повече от всякога новото поколение HX3 олицетворява концепция за платформа, предназначена както за логистични операции, така и за тактически сценарии. По този начин HX3 основно ще се предлага с колесни формули 4x4, 6x6, 8x8 и 10x10 - и се характеризира с още по-голямо разнообразие на системата.

Нови системи като напълно автоматизираната система за обработка на товара (ALHS) и универсалната устойчива на усукване подрамка (UTRS) допълнително ще улеснят класическата им логистична роля. И все пак HX3 е по-способен от всякога да служи като системен носител за сложни оръжейни и радарни системи. Те включват артилерийски системи, базирани на камиони, които вероятно ще придобият значение през следващите години. В комбинация с новоразработения интерфейс за артилерийски камиони (ATI), HX 10x10 може да се използва в бъдеще като стандартна основа за различни артилерийски решения или подобни системи.

Благодарение на изцяло преработената си кабина, HX3 осигурява още по-голяма лекота на работа и защита на екипажа. Различни асистиращи системи гарантират повишена безопасност при ежедневните операции, независимо дали за войници, разположени на полето или в цивилни условия. В съчетание със системи за помощ като Emergency Brake Assist (EBA), Adaptive Cruise Control (ACC) и Lane Departure Warning (LDW), изцяло нова електронна и електрическа архитектура гарантира бъдещата жизнеспособност на автомобила - особено по отношение на автономното шофиране. Благодарение
на стандартизираните интерфейси също ще бъде възможно да се интегрират технологии, които ще станат достъпни в бъдеще, като взвод на камиони и други автоматизирани приложения.

Като опция камионите HX3 могат да бъдат оборудвани с бронирана кабина, чието ниво на защита може да бъде модулно увеличено. Освен това, в допълнение към конвенционалния камуфлаж, новото поколение превозни средства се отличават с цифров СТЕЛТ режим - ако е необходимо, всички функции за предаване на данни и приемане могат да бъдат изключени, за да се намали цифровият силует на превозното средство. Като активна мярка за самозащита, подсиленият покрив предлага място за оръжейни станции с тежко въоръжение. Като допълнителна опция се предлагат допълнителни системи за активна и пасивна защита, включително ROSY Rapid Obscuring System на Rheinmetall и системата за активна защита ADS с много малък обсег на действие.

Благодарение на систематично прилаганата концепция за идентични компоненти и обширната функционална общност между различните модели, администрирането и експлоатацията на автомобилния парк става по-опростено и по-ефективно. Стриктното придържане към политиката на компонентно и функционално единство улеснява поддръжката, логистиката и обучението, докато глобалната сервизна мрежа гарантира бързо снабдяване и поддръжка през дълъг експлоатационен живот.

Освен това, с над 15 000 превозни средства в експлоатация по целия свят, високата степен на съвместимост с предишните поколения HX само подсилва това. Глобалното присъствие на превозни средства от RMMV носи големи предимства по отношение на оперативната съвместимост и логистиката, особено по време на многонационални операции. Наред с други, кръгът от държавите-потребители на HX сега включва Германия, Великобритания, Австралия, Нова Зеландия и Австрия. Норвегия и Швеция също са направили значителни поръчки за камиони от Rheinmetall.

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка