Rheinmetall ще модернизира британския ОБТ Challenger 2 за около 770 милиона евро до ниво Challenger 3

Pan.bg 10 май 2021 | 15:49 views (738) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на rheinmetall.com

Rheinmetall спечели договор за Сухопътните сили с общоевропейско значение и значение за НАТО. Британското МО е сключило договор с базираната в Дюселдорф технологична група за модернизация на основния боен танк на британската армия. Общо 148 ОБТ Challenger 2 ще бъдат модернизирани с 120-милиметровото оръдие от Rheinmetall, заедно с изцяло нова структура на купола, включително модерна архитектура на цифровата система. Формирайки част от проекта за удължаване на живота на британските Challenger 2 - LEP, програмата за модернизация е готова да преобразува този изпитан танк до ниво Challenger 3, като го поддържа в експлоатация през следващите десетилетия. Програмата ще се проведе през периода 2021-2027 г.

Обявен на 10 май 2021 г. в Телфорд (Великобритания), договорът е на стойност около 770 милиона евро (665 милиона британски лири). Най-новото поколение гладкоцевно оръдие L55A1 от Rheinmetall ще постави модернизирания Challenger в челните редици на танковите технологии на НАТО.

Challenger 3 ще бъде дигитален танк с ненадминато мрежово покритие, отличаващ се с ненадмината леталност и значително подобрена жизнеспособност на бойното поле. Той ще може да изстрелва настоящи и бъдещи 120-милиметрови снаряди с кинетична енергия от Rheinmetall и програмируеми многофункционални боеприпаси. В комбинация с най-новата технология за управление на огъня и сензорни системи, това значително ще повиши бойната ефективност на машината, което ще доведе до изключително точна огнева мощ. Голяма част от работата по модернизацията ще бъде извършена във Великобритания в завода на Rheinmetall BAE Systems Land (RBSL) в Телфорд (Уест Мидландс). Компанията се гордее с богато наследство, като е доставила първите танкове Challenger 2 на британската армия преди повече от 25 години. RBSL е съвместно предприятие между Rheinmetall и BAE Systems, като Rheinmetall Landsysteme GmbH притежава 55% от акциите.

Както заяви Армин Папъргер, главен изпълнителен директор на Rheinmetall AG: „Горди сме, че поемаме отговорност за една от най-важните армейски програми на Обединеното кралство тук, в люлката на британската танкова индустрия. В технологично отношение модернизацията ще постави британския танк Challenger в авангарда на въоръжените сили на НАТО. За да се случи това, ние обединихме дългогодишния опит на RBSL и Rheinmetall на ненадминатото ноу-хау на Германия в оръжейни системи с голям калибър, цифровизация и модерни решения за куполи".

Джон Абунасар, ръководител на Rheinmetall Vehicle System, посочи:
„Британската армия получава способности от световна класа. В същото време празнуваме завръщането на първокласната танкова технология на Британските острови, защото по-голямата част от работата ще се извърши във Великобритания и включва включването на множество местни доставчици. Това съобщение идва след години упорита работа и сътрудничество с нашите клиенти, особено в последните извънредни обстоятелства, породени от COVID-19".

RBSL ще работи съвместно с подизпълнители от цяла Великобритания, като ще даде икономически тласък на различни места. Работата ще бъде ръководена от фабриката RBSL в Телфорд, с техническа поддръжка от специалистите по тежка броня на компанията в Телфорд и в завода на RBSL във Вашингтон (близо до Нюкасъл) в североизточната част на Англия. Програмата за модернизация ще запази съществуващите висококачествени работни места във Великобритания и ще създаде множество нови. По-специално в RBSL, програмата Challenger ще поддържа около 200 служители, включително 130 висококвалифицирани инженери и 70 техници. Освен това през следващите 5 години RBSL ще предлага възможности за заетост и обучение на повече от 60 стажанти. Освен това в британската верига за доставки ще бъдат запазени или новосъздадени около 450 работни места. Програмата осигурява базата на националните способности на Обединеното кралство по отношение на отбранителните технологии и инженерния опит и предлага перспективата за нови разработки на продукти и допълнителни възможности за износ.

Challenger 3
Новият танк ще бъде въоръжено с най-новото 120 mm гладкоцевно оръдие L55А1 с високо налягане, който изстрелва подкалибрени снаряди с кинетична енергия и програмируеми многофункционални боеприпаси. Осигурявайки повишена точност и проникваща мощност, оръдейната система разполага с най-съвременната технология за управление на огъня. Новата структура на купола, включваща подобрени системи за оцеляване, осигурява максимална защита на екипажа. Основните оптически прицели подобряват способността за засичане и проследяване на целта както от командира, така и от мерача. Освен това, благодарение на новите физически, електронни и електрически архитектури, това решение предоставя допълнително значителни възможности за растеж през следващите десетилетия.
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка