За руските военни ще бъде създаден брониран противогаз /СНИМКИ/

Pan.bg 14 май 2021 | 19:24 views (1059) commentaries(0)
img
pan.bg

Руската наука работи върху създаването на перспективно средство за защита на дихателната система на военнослужещите от вредни вещества, химически и бактериологични оръжия. Основната му разлика от класическия противогаз е отхвърлянето на неудобната гумена маска. Вместо това конструкторите планират да интегрират въздушните филтри в защитен брониран шлем.Устройството се нарича комплексно средство за защита на главата (КСЗГ). Състои се от дихателна маска - подобна на използваната от пилотите - с филтриращи елементи отстрани. Маската е прикрепена към стандартен брониран шлем на армейска екипировка "Ратник" и е допълнена от очила за защита на очите.

Опитният образец КСЗГ „Противогаз-брониран шлем“ е създаден, за него е получен патент, пише „Красная звезда“. Два филтърни елемента с активен въглен са разположени по бузите, системата за пречистване на въздуха включва и два микровентилатора - те създават свръхналягане в пространството под каската. Защитата срещу оръжия за масово поразяване на бронирани машини е организирана по същия принцип: във вътрешното пространство се създава свръхналягане, предотвратяващо проникването на външен въздух.

Тестовете показват, че КСЗГ създава много по-малко неудобства за използване от противогаза. Освен това филтърните елементи могат да се сменят, без да се сваля шлема. А вентилаторите, наред с други неща, предотвратяват замъгляване на забралото, като го обдухват.

Източник: rg.ru Снимка: cdnimg.rg.ru

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка