Първо изстрелване на ПТУР MMP от бронирана машина Jaguar

Pan.bg 18 май 2021 | 10:19 views (787) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на mbda.com

На 14 април MBDA и Nexter участваха в първия пуск, с захващане на целта, на противотанкова ракета със среден обсег MMP. Пускът бе осъществен от бронирана разузнавателна и бойна машина Jaguar (EBRC). Френската агенция за въоръжение и техника (DGA) проведе стрелбата в своя Център за изпитване на сухопътна техники като част от квалификацията на машината JAGUAR. Пускът бе осъществен от прибиращ се контейнер в конфигурация с две ракети, интегриран на купола на Jaguar. ПТУР MMP успешно порази целта си.

Интегрирането на MMP върху JAGUAR се извършва на етапи по време на квалификацията на машината. Този пуск бе първият етап, демонстриращ успешно поразяване на неподвижна цел. Системата ще предлага възможност за унищожаване на неподвижни или мобилни бронирани сухопътни цели, включително последното поколение ОБТ. Насочването ще бъде с право мерене или извън зоната на пряка видимост (BLOS). Ракетата е изключително точна и причинява минимални странични щети - качества, които отличават ПТУР MMP.

Възможностите на MMP, интегрирана в купола на Jaguar от Nexter, заедно с дистанционно управляваната оръжейна станция, разработена от Arquus, общото решение за ветроника Scorpion, разработено от Thales, и 40-милиметровото оръдие, разработено от CTAI, дават на Jaguar ключова роля в съвместни бойни операции.

По време на тази демонстрация прицелът за наблюдение на бойното поле Optrolead PASEO бе интегриран с ракетната система, предлагайки оптична картина в реално време през деня и през нощта. Това дава на екипажа на Jaguar отлични възможности за наблюдение и идентификация на далечни разстояния.

Фредерик Мишо, ръководител на Battlefield Sector в Дирекция "Продажби и бизнес развитие" в MBDA, заяви: „Този пуск е важна първа стъпка от работата, проведена с Nexter за разработване на купола на Jaguar и интегриране на MMP в оръжейна система, изградена върху най-новите технологични решения. Тази конфигурация на купола с две ракети значително разширява огневата мощ на бойната машина".

Дейвид Маркет, мениджър на проекта Jaguar в Nexter, приветства изключителната работа на програмния екип по този критично важен проект за системна интеграция: „Това е основен етап, демонстриращ техническите умения на нашите екипи при проектирането и развитието на оперативна способност, различна от всяка друга в света".

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка