„Обединени усилия 2021“ в НВУ завърши с бойни стрелби

Pan.bg 21 юни 2021 | 15:35 views (685) commentaries(0)
img пан.бг
Източник: Otbrana.com

Комплексно тактическо учение „Обединени усилия 2021“ се проведе в Националния военен университет „Васил Левски“. Учението беше на тема „Действия на ротно-тактическа група от състава на батальонна бойна група при отбрана“. То продължи една седмица и в него участва целият състав на Военния университет - офицери, сержанти, курсанти и войници, съобщават от НВУ.

„Всички те представляват армията на измислената държава Ийстланд и трябва да я защитят. Противниковата група е от Зуланд и представителите на тази страна смятат, че част от територията е тяхна. Това е стар конфликт от преди десетилетия, но противникът е решил, че точно сега е време да си върне земите. Ние отговорихме на агресията и не допуснахме завземането на наша територия. Противникът е изтласкан до границата, където бойните действия приключиха, защото ние нямаме претенции към чужди територии“, разказва сюжета на учението подп. доц. д-р Румен Маринов, ръководител на катедра „Военни науки“.

И уточнява, че в занятието участва и малка група, която симулира действията на противника, който също си има щаб. Целта е да бъде постигната повече реалистичност в учението, затова и курсантите, които влизат в ролята на противника, имат за задача да изменят част от обстановката. За нуждите на учението, съдействие оказаха и Сухопътни войски с хора и техника.

Преди да започнат реалните бойни действия, на територията на Военния университет работи щабът на батальонната бойна група, за да разработи симулация на отбранителната тактика. „В тази симулация обучаемите залагат стойности и разиграват предварително цялото учение. Системата им показва грешките, пропуските, слабите места и позволява бъдещите офицери да тренират едно и също действие няколко пъти. Когато бъркат, спираме играта, връщаме системата в изходно положение и всичко започва отначало“, допълва още подп. Маринов.

В сряда, четвъртък и петък учението продължи на полигона в Беляковец и завърши с бойни стрелби, които бяха наблюдавани от целия ръководен екип на Военния университет.

„Интересно, вълнуващо и предизвикателно беше това учение. Вярно, че времето не беше на наша страна, но пък това ни даде шанса да експериментираме и да намерим начини как да си сътрудничим още повече“, коментира курсант Алиса Петкова, която учи в специалността „Военна полиция“, където е и единственото момиче в курса.

„Първите два дни бяха доста трудни, защото беше и много дъждовно и мокро, но се справихме.
Помагахме си, което е и най-важното. Но най-вълнуващата част бяха стрелбите и то последния ден, защото бяха масивни и мащабни, стреля се с много машини. На практика с цялата техника, която имаме“, каза първокурсникът курсант Йоно Стоев.

„Убеден съм, че всички сте отчели пропуските и допуснатите грешки, които ще анализирате. Това ще бъде вашата служба, когато отидете в поделенията си, а ние ще направим всичко възможно да ви подготвим, за да бъдете добри лидери“, каза при закриването на учението началникът на Военния университет бриг. ген. Иван Маламов.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка