Заедно с танковете Abrams Полша ще трябва да закупи и остарели бронирани машини Hercules

Pan.bg 23 юли 2021 | 16:31 views (816) commentaries(0)
img
pan.bg

Полската армия, заедно с 250 танка M1A2 SEPv3 Abrams, ще трябва да закупи американски бронирани ремонтно-евакуационни машини M88.

Първата модификация на тези машини е създадена на базата на танк M60 в края на 50-те години. В момента войските работят с по-усъвършенствани версии. През 1997 г. в армията започнаха да получават M88A2 Hercules, който получи редица подобрения.

Въз основа на опита от въоръжените конфликти, те усилиха бронята на челната част на корпуса, инсталираха друга лебедка и по-усъвършенстван кран-стрела.

При собствено тегло от 63 500 кг те могат да теглят техника с тегло до 70 000 кг. Мощност на двигателя AVDS 1790-8CR - 1050 к.с. Максималната скорост е 42 км/ч. Запас на хода - 322 км. Екипаж - 3 души.

Като отбранително оръжие се използва 12,7-мм зенитна картечница Browning, която полската армия вероятно ще замени с НСВТ "Утес", която се използва широко в техните въоръжени сили.

Възможно е M88A2 да бъде доставен, след като бъде освободен при разформироването на танковите батальони на американската морска пехота.

В сегашния си вид тези БРЕМ, според военните експерти, са остарели и не могат ефективно да съпровождат M1A2 SEPv3. Сега е разработена нова модификация - М88А3 с хидропневматично окачване. С тегло вече 78 000 кг и с двигател от 1350 конски сили, той е в състояние да евакуира бронирани превозни средства с тегло 80 000 кг. Доставките им обаче могат да започнат след няколко години.

Интересното е, че в Полша на базата на РТ-91 са създадени собствени аналогични машини WZT-3 и WZT-4. Първияте са изнесени в Индия, като според различни източници, доставени са около триста. Вторите са модифицирана версия с подобрени характеристики, но заради закупуването на задокеанската техника, масовото производство на тези машини е малко вероятно да бъде възможно.

Източник: rg.ru Снимка: Cpl Michael S. Lockett / US Army / wikipedia.org

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка