Десетки военнослужещи участват в борбата с пожарите за пореден ден

Pan.bg 05 авг 2021 | 14:09 views (531) commentaries(0)
img pan.bg
Източник: ИЦ на МО


За пореден ден десетки военнослужещи оказват помощ за погасяването на пожарите, обхванали различни райони на страната. От рано сутринта модули за гасене на пожари от военни формирования в три области на страната са на терен и работят усилено в координация с останалите институции за преодоляване на опасната пожарна обстановка.

В област Пловдив трети ден военнослужещите от 61-ва механизирана бригада - Карлово оказват помощ в борбата с огнената стихия в различни райони на Стара планина. Днес 24 военнослужещи под ръководството на капитан Петър Петров от зенитно-ракетен дивизион действат в областта на пожара край село Старосел, Община Хисаря. Те оказват съдействие на органите на пожарната и доброволците, за да не позволят възобновяване на огъня.

Вчера в борбата с огнената стихия в района участваха 18 военнослужещи от бригадата с 4 пожарни автомобила, специално пригодени за действие в труднопроходим терен. От 17.45 часа до 20.25 часа снощи в гасенето на пожара край село Старосел се включи вертолет AS 532 AL Cougar с екипаж от състава на 24-а авиационна база - Крумово. Машината, оборудвана със система за гасене на пожари от въздуха, извърши 35 захода за обливане на терена с тонове вода.

В област Благоевград от 05.00 часа тази сутрин 37 военнослужещи от формированието за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия за гасене на пожар от Трети механизиран батальон (от състава на Бригадното командване) с ръководител майор Борислав Войнов, се включиха в гасенето на големия горски пожар край село Петрово, Община Сандански. Районът е пресечен и трудно достъпен за техника. Горят десетки декари широколистна и иглолистна растителност, при което пожарът преминава от низов във върхов. Общ ръководител на действията на военнослужещите е командирът на Бригадно командване полковник Митко Балтов, който е на терен.

В област Хасково днес 20 военнослужещи и 5 единици техника от 31-и механизиран батальон – Хасково (от състава на 2-а механизирана бригада) се включиха в овладяването на пожара край с. Свирачи, Община Ивайловград. Ръководител на групата е капитан Светослав Везев, заместник-началник на щаба на 31-и механизиран батальон. За момента пожарът е овладян и се извършва обход по периметъра. Около 500 дка широколистна гора и сухи треви са изпепелени. Военнослужещите извършват дейности по пожарообезопасяване на района и при необходимост потушават останалите все
още тлеещи огнища.

Военнослужещите действат след отправени искания от МВР до началника на отбраната и по разпореждане на командира на Сухопътни войски.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка