Адм. Емил Ефтимов: Българската армия поддържа 36-часова готовност за развръщане на военни формирования на държавната граница (ГАЛЕРИЯ)

Pan.bg 02 сеп 2021 | 10:37 views (4129) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на Пресцентъра на МО

Българската армия поддържа 36-часова готовност за развръщане на военни подразделения за изпълнение на задачи по охрана на държавната граница в координация със структурите на Министерството на вътрешните работи. Имаме готовност при отправено искане от министъра на вътрешните работи да изпратим до 350 военнослужещи на българо-турската граница и до 250 - на българо-гръцката граница. Това каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов в отговор на въпроси на журналисти след официалната церемония, с която беше открита новата учебна 2021 - 2022 г. във Военна академия „Г. С. Раковски“.

По думите му, във връзка с изпълнението на задачите по охрана на държавната граница е необходима актуализация на бюджета. Финансовите средства ще бъдат предназначени за ротацията на военнослужещите и за конкретни дейности, свързани с предотвратяване на нелегалното преминаване на българска територия и логистичното осигуряване на формированията, които изпълняват задачи там.

На въпрос за участието на България в небойната операция на НАТО на територията на Република Косово по подпомагане на евакуацията на определени афганистански граждани адмирал Емил Ефтимов разясни, че българският военен контингент е в състав от 26 военнослужещи - взвод Военна полиция, екип за контрол на придвижването и двама военни психолози. В момента контингентът се предислоцира към Република Косово, където се изграждат необходимите съоръжения за настаняване на емигранти от Афганистан. Българските военнослужещи ще изпълняват задачи в тази небойна операция в съответствие с приетите правила и оперативни планове на НАТО.

Заместник-министърът на отбраната Пламен Йорданов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов участваха днес в официалното откриване на новата учебна година във Военна академия „Г. С. Раковски“. В първите за годината академични лекции те представиха пред слушателите и командно-преподавателския състав актуални аспекти на отбранителната политика, предизвикателствата пред сигурността и трансформацията на Въоръжените сили на Република България в контекста на променената стратегическа рамка на НАТО.


РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >


Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Адм. Емил Ефтимов: Българската армия поддържа 36-часова готовност за развръщане на военни формирования на държавната граница (ГАЛЕРИЯ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/5 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка