КАК СССР ИЗТЕГЛИ ВОЙСКИТЕ СИ ОТ АФГАНИСТАН ПРЕДИ 32 ГОДИНИ

Pan.bg 17 сеп 2021 | 08:00 views (1261) commentaries(0)
img ПАН.БГ
13.02-2014 година

Преди 25 години СССР изтегли войските си от Афганистан (ФОТО)
Гласът на Русия


Преди 25 години, изпълнявайки Женевските споразумения, СССР напълно приключи изтеглянето на съветските войски (Ограничения контингент на съветските войски в Афганистан - ОКСВ) от афганистанска земя.
На 15 февруари последната колона съветски военнослужещи премина по Моста на дружбата през граничната река Амударя в град Термез. Това събития ознаменува края на продължаващата почти 10 години кръвопролитна афганистанска война.
image
Войната в Афганистан (1979—1989) е военен конфликт на територията на Афганистан, един от етапите на гражданската война в страната, включващ присъствието на място на военен контингент съветски войски.
В конфликта участват въоръжени сили на просъветското правителство на Демократична република Афганистан от една страна и въоръжената опозиция (муджахидини) от друга.

МУЗИКАЛНО ВИДЕО:


Борбата е за пълен политически контрол над територията на Афганистан, като в конфликта е пряко намесена армията на СССР, изпратена с решение на Политбюро на ЦК на КПСС, за подкрепа на правителството в Кабул.
В хода на военните действия муджахидините получават подкрепа от специалисти от САЩ [5], от европейски страни от НАТО, Китай, както и от специалните служби на Пакистан.

image

Причини

Една от причините за началото на гражданската война в Афганистан е стремежът за подкрепа на просъветското правителство в Кабул, което поддържа концепцията на социализма в страната. Правителството идва на власт в резултат на Априлската революция. То се сблъсква с мощна съпротива срещу неговите политически, икономически и социални стратегии. Отчасти навлизането в страната на съветски войски цели противопоставянето на възможното укрепване в страната на ислямския фундаментализъм, подтикнат от Ислямската революция в Иран през 1979 година.
Падането на просъветското правителство в Кабул би нанесло силен удар по теорията, обхваната от марксистко-ленинската идеология и изповядваща, че обществото се формира винаги от просто към съвършено и от феодализъм към комунизъм. Така политическият удар би се пренесъл върху външнополитическата позиция на СССР, а това е щял да бъде първият подобен неуспех на съветското правителство след Втората световна война.
На теория едно от последствията при успех муджахидините би било разпространението на фундаментализма, което да дестабилизира съветските републики в Средна Азия.
На международно ниво е заявено, че СССР влиза в Афганистан на принципите на „пролетарския интернационализъм“ и в отговор на нееднократните молби на ръководството на страната, и лично от президента Хафизула Амин, за оказване на военна помощ в борбата с антиправителствените сили.
image
Решението

Окончателното решение за изпращане на военен контингент в Афганистан е взето на 12 декември 1979 година от Политбюро на ЦК на КПСС и е оформено със секретно постановление № 176/125[6].

Ход на войната

1979
Навлизането на Съветската армия на територията на Афганистан, декември 1979 година.

9—12 декември — пристигане в Афганистан на първия „мюсюлмански батальон“.
25 декември — колони от съветски части от 40-та армия пресичат афганистанската граница по понтонни мостове, пресичащи река Амударя. Хафизула Амин изразява благодарност към съветското ръководство и дава разпореждане към Генералният щаб на Въоръжените сили на Демократична република Афганистан да се оказва пълно съдействие на настъпващите войски.[7]
27 декември — Щурм срещу двореца на Хафизула Амин[8]
image
Международен отзвук

Външните министри на 34 ислямски държави приемат резолюция, с която заклеймяват съветското нахлуване. Те призовават съветските войски незабавно да се оттеглят от Афганистан.
Декември 1979 - Февруари 1980 - Окупация
Първата фаза на съветското нахлуване включва битки на армията на СССР с различни групи на афганистанската съпротива. Съветската войска нахлува през два сухопътни маршрута и един въздушен коридор, като набързо установява контрол над големите градски центрове и военни бази. Наличието на съветски войски не внася необходимото спокойствие в държавата, а изостря положението. Съветските войници често се сблъскват с градски въстания.

Март 1980 - Април 1985

Войната в този период се развива в нова насока. Съветските войски са окупирали градовете и комуникационните възли, докато муджахидините, разделени на малки групи, водят партизанска война.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка