Правителството ще възлага актуални военновременни задачи

Pan.bg 27 сеп 2021 | 15:49 views (570) commentaries(0)
img пан.бг
Източник: otbrana.com

Подготвен е проект на ново постановление на правителството за възлагане на военновременни задачи по отбраната на страната на държавните органи, органите на местното самоуправление и местната администрация. Действащото е от 2011 г. Актуализацията се налага от промените в средата на сигурност и изискванията за гражданска устойчивост на НАТО, измененията в нормативната база, в структурата на изпълнителната власт, както и динамиката в икономическите взаимоотношения между субектите в условията на пазарна икономика и новите изисквания за осигуряване на отбранителните способности на страната.

Всеобхватността и разнообразието в характера на възникващите кризи изискват усъвършенстване на процесите на изграждане и развитие на необходимите военни и граждански способности и ресурси за постигане на целите на отбраната и за изпълнение на съюзните ни задължения, се посочва в мотивите към проекта.


Актуализирането на военновременните задачи е аргументирано от Стратегическия преглед на системата за защита на националната сигурност и Стратегическия преглед на отбраната.

Държавните органи, органите на местното самоуправление и местната администрация, във военно време продължават да изпълняват мирновременните си функции, като с приоритет изпълняват възложените им военновременни задачи, се посочва в проекта на постановление. Тези, които нямат възложени специфични военновременни задачи, разработват военновременните си планове на основата на мирновременните си функции и общите военновременни задачи.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка