DSEI 2021: Milrem и Kongsberg създадоха роботизирана бойна машина

Pan.bg 28 сеп 2021 | 10:44 views (1692) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на defencenews.com

Европейските компании Milrem Robotics и Kongsberg Defense&Aerospace обединиха усилията си, за да проектират и произведат нова роботизирана бойна машина, предназначена да отговаря на изискванията в Европа и САЩ. На отбранителното изложение DSEI 2021 в Лондон Компаниите представиха концепцията си за Nordic Robotic Wingman, която се основава на безпилотната машина Milrem Type-X RCV и на купола Kongsberg Protector.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

„Milrem Robotics и Kongsberg се договориха съвместно да продължат развитието на моделното семейство Type-X RCV, като интегрират купола на Kongsberg, за да отговорят на изискванията на много страни, заинтересовани от този тип технологии, особено в Северна и Западна Европа, но също така и на САЩ“ заяви Сверкер Сваалрдби, управляващ директор на Milrem Robotics Sweden.

На DSEI 2019 базираната в Естония компания Milrem представи платформата си за роботизирани превозни средства THeMIS, изложена на целия изложбен етаж в щандовете на други компании, показвайки спектъра на партньорствата, които компанията вече бе създала, включително с Kongsberg.

Milrem разшири присъствието си с офиси в Швеция, Финландия и скоро ще бъде и в Холандия. Компанията е начело на консорциума iMUGS, финансиран от Програмата за европейско отбранително промишлено развитие на ЕК за разработване на стандартизирана безпилотна сухопътна система за Европа.

Платформата за тактически превозни средства Type-X е проектирана да доставя „еднаква или превишаваща“ огнева мощ, която да се използва от подразделения използващи БМП, а също така ще осигури на механизираните части способността да пробиват отбраната на противника, като същевременно дава на войските по-големи защитени способности. Машината може да носи до 50 mm оръдия, както и противотанкови ракети и дронове.

Опциите за куполи от Kongsberg включват от най-малката RS2, която е дистанционно управляема оръжейна станция до купола за БМП RT60 с противотанкови управляеми ракети.
Системата за управление на огъня с мрежови способности на Kongsberg вече се използва от норвежката армия и участва в оценките по Програмата за роботизирани бойни машини на американската армия.

Type-X се предлага и с „интелигентни функции“, включващи следене на терена, навигация по маршрутни точки и откриване на препятствия с помощта на изкуствен интелект като част от алгоритмите за управление.

Milrem въвежда и друга функция, наречена Indirect Drive, която позволява на оператори да управляват дистанционно машината с по-високи скорости, което е важно за нея, за да не изостава от бойния ред на механизираната пехота.

Текст към снимки: Milrem и Kongsberg представиха концепция си за Nordic Robotic Wingman на изложението DSEI в Лондон през септември 2021 г. (снимки Milrem)


Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


DSEI 2021: Milrem и Kongsberg създадоха роботизирана бойна машина

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/2 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка