/ВИДЕО/: Бронираните съветски "топки". Защо 10 инженери незабавно популяризираха този танк?

Pan.bg 17 окт 2021 | 11:45 views (1749) commentaries(0)
img
pan.bg

Общата концепция на тази бронирана машина даде много очевидни предимства - висока проходимост, тъй като целият корпус представлява едно голямо колело, голям обем, което осигурява голяма плаваемост при преодоляване на водни препятствия. Сферичният брониран корпус също има добра бронеустойчивост, формата му увеличава вероятността от рикошет.

През 1925 г. инженер Зайцев патентова сферичен танк, който се състои от полусферични черупки, вложени една в друга. Вътрешната, не въртяща се черупка служи като основен корпус на машината, а всички механизми и екипаж са разположени в долната й част. Външната бронирана черупка се върти с помощта на трансмисия от двигателя, който е монтиран във вътрешния корпус, търкаляйки танка по земята.

Нарастването на конструкторската активност започва през 1941 г., когато съветските инженери се опитват да помогнат на Червената армия, която се бори срещу нацистките нашественици.

Проектите за топкообразни танкове се изливали като рог на изобилието. Ето някои от тях попаднали на масата на ГКО /Държавен комитет по отбраната/: проектът на инженер Новицки, "СИГ" на инженер Халперин, проектът на Боневоленски, амфибийният танк на инженерите Швалев и Щербуков, сферичният танк на Миков, сферичният танк на Новиков и Смирнов и други.

Най-голямата разработка на проект е „Разрушителят на танкове СИГ“ от инженер Халперин. Повече подробности за неговия проект и за други във видеото. Трябва да се има предвид, че преди войната на запад също бяха разгледани до дузина проекти на различни сферични бронирани машини и дори имаше реални разработки.Източник: voenhronika.ru Снимка: voenhronika.ru Видео: Видеоканал Цейхгауз / youtube

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка