Снайперската пушка СВЧ ще замени легендата СВД. Новото оръжие на „Калашников“ премина последните тестове

Pan.bg 18 окт 2021 | 15:53 views (4925) commentaries(0)
img
хаджи димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на mil.press

От февруари 2021 г. през цикъл от държавните тестове премина снайперската пушка на Чукавин (СВЧ), която ще замени във войските сега използваната и легендарна СВД. На 5 октомври 2021 г. това съобщиха от концерна „Калашников“ и уточниха, че: „След като резултатите от тестовете бъдат документирани, се очаква да бъде прието на въоръжение новото моделно семейство от снайперски пушки“.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

По-рано компанията отбеляза, че СВЧ е моделно семейство снайпери от ново поколение. То трябва да гарантира унищожаването на единични цели още с първия изстрел на разстояние до 1 километър.

Ранните версии на новото оръжие бяха показани под обозначението СВК, но заедно с преименуването на СВЧ, снайперската пушка получи и малко по-различен външен вид. СВЧ е проектирана на базата на пушката СВК-2016. За първи път тя бе представена на отбранителното изложение „Армия-2017“.

Според „Калашников“, високоточната пушка е направена по схема, необичайна за руската оръжейна школа: почти цялото натоварване се поема от стоманената част на конструкцията. Това намалява теглото й и повишава нейната надеждност. Разработчиците оръжието разкриха, че снайперът е разработен по така наречената схема „завеса“: нейните вътрешни механизми са условно разделени на горна и долна част. Горната част е изработена от стомана и поема цялото натоварване при стрелба. Цевта на пушката е здраво монтирана върху нея. Това позволява долната част да е възможно най-лека, тъй като тя не е подложена на вибрации, а монтираните върху нея елементи могат да бъдат изработени от леки полимерни материали. Този дизайн се различава значително от оформлението на СВД или AKM, където основните конструктивни елементи са инсталирани отдолу, което ограничава дизайнерите в използването на полимерни материали.

СВЧ е предназначена да поразява жива сила на малки и средни разстояния в общовойскови бой. Малките й размери позволяват на снайперистъта да действа без допълнителни оръжия, което увеличава мобилността му. Ако е необходимо, СВЧ може да се използва и в близък бой.

СВЧ има телескопичен приклад с регулиране на подбузника. На релси Picatinny, разположени по цялата дължина на пушката, могат да се интегрират различни приспособления като оптични и ИЧ прицели, тактически фенерчета и други. Отличителна характеристика на СВЧ е, че прикладът, цевната кутия и цевта са на една и съща линия, което намалява отката. Теглото е 4,2 kg.

СВЧ е разработена, като са взети предвид отзивите на снайперисти от специални части на ВС на Руия, ФСБ и други силови структури.

Модификации
СВЧ има 3 модификации. Базовият модел има пълнител, аналогичен на СВД, с калибър 7,62х54 mm с 10 патрона. Има и пълнители с повишен капацитет - за 15 или 20 патрона.

Втората модификация е с калибър 7,62x51 (НАТО), който е най-популярният боеприпас за снайперски пушки в света. За този патрон ще има различен пълнител, с капацитет 10 патрона.

Третата модификация е с калибър .338 Lapua Magnum (8,6х70 mm). Снайперът с този патрон ще има по-голяма цевна кутия, по-дълга цев и различни дулна спирачка и затвор.Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Снайперската пушка СВЧ ще замени легендата СВД. Новото оръжие на „Калашников“ премина последните тестове

ПРЕДИШНА СНИМКА 3/5 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка