Сериозно изостава изграждането на тежка механизирана бригада

Pan.bg 04 ное 2021 | 14:23 views (2628) commentaries(0)
img pan.bg
otbrana.com

Големият брой вакантни длъжности и остарялото въоръжение са сериозен проблем за отбраната, смята служебното правителство.


В одобрената „Оценка на изпълнението на Програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България 2020 г. “ служебното правителство е записало, че при изпълнението на приетите от държавата Цели за способности на НАТО сериозно е изоставането в изграждането на тежка механизирана бригада в Сухопътните войски, съгласно стандартите на НАТО. На 20 август т.г. в резултат на разискване в пленарна зала Народното събрание прие решение, с което възложи на Министерския съвет да внесе в срок от два месеца оценка на изпълнението на „Програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България 2020“ (Програма 2020), с изводи и препоръки за преодоляване на идентифицираните проблеми.

Анализът на изпълнението на Програма 2020 показвал, че най-непосредствени и сериозни проблеми в отбраната, които изискват спешни мерки, са големият брой вакантни длъжности за военнослужещи и остарялото и оперативно несъвместимо въоръжение и бойна техника, става ясно от решението на правителството. Основният извод за състоянието на отбранителните способности на Въоръжените сили е, че то позволява изпълнението на задачите по мисиите, произтичащи от конституционните задължения за гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната в национален формат и в рамките на колективната отбрана на НАТО и Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС, но с ограничения в сроковете и обема на изпълняваните задачи.

Отбелязва се, че по отношение на структурно-организационните промени заложените в документа цели и приоритети като цяло са постигнати. Стартирани са основни проекти за превъоръжаване, но финансовите ограничения, особено в началото на програмния период, са забавили модернизацията и превъоръжаването и мерките за преодоляване на некомплекта от военнослужещи. Подчертава се, че при изпълнението на приетите от държавата Цели за способности на НАТО сериозно е изоставането в изграждането на тежка механизирана бригада в Сухопътните войски, съгласно стандартите на НАТО.

Документът отбелязва още, че по време на Стратегическия преглед на отбраната (2019-2020 г.) е направена задълбочена оценка на състоянието на Въоръжените сили, като анализът на изпълнението на Програма 2020 и извлечените изводи и поуки са използвани при разработването на сега действащия стратегически документ „Програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България 2032“.

От народните представители Велизар Шаламанов и Калоян Янков по време на разискването на 20 август в парламента имаше още едно предложение. Те настояваха също до 2 месеца да бъде актуализирана Програма- 2032 с Инвестиционен план за първите 5 години. Тогава Велизар Шаламанов прие аргументите на повечето изказващи се, че този срок е малък, тази задача би трябвало да свърши редовно правителство и то след като мине поне една година, за да се види как се изпълнява самата програма.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка