Военната академия учреди нови наградни знаци

Pan.bg 25 ное 2021 | 09:07 views (331) commentaries(0)
img pan.bg
Източник: otbrana.com


Те са за първенците и отличниците. Остава правото на всички успешно завършилите курса на обучение слушатели да носят нагръден знак на академията.

Първите новоучредени наградни знаци бяха връчени в края на октомври при завършването на випуск „Г.С. Раковски“ - II смяна. Статутът на наградния знак „Медал“ е приет от Академичния съвет на учебното заведение. Той е обявен със заповед на началника на академията генерал-майор д-р Груди Ангелов. Негови носители могат да бъдат слушателите (студентите) абсолвенти, постигнали отличен успех по време на следването си, след решение на Академичния съвет, по предложение на началника на отдел „Учебна дейност“. Медалът се връчва от началника на Военна академия „Георги Стойков Раковски“ на специална тържествена церемония по завършване на випуска.


Отличието е в три варианта. То е в кръгла форма, изработено е от месинг и съдържа определени елементи и символи.

Медалът „Първенец на випуска“ се връчва на слушател (студент) абсолвент с най-висок успех от първенците на специалности (специализации). Присъжда се отделно за слушателите и студентите. Той съдържа запазеният знак на ВА; надпис „Първенец на випуска”; свитък с печат и перо – символ на постигнати резултати и венец – стилизирани лаврови клонки - символ на успех.

Вторият вариант е медалът „Първенец на специалност (специализация)“. Той се връчва на слушател (студент) абсолвент с най-висок успех от отличниците на специалността (специализацията).На него са поставени запазеният знак на ВА; надпис „Първенец на специалност”; разтворена книга – символ на стремеж към знания и венец – стилизирани лаврови клонки - символ на успех.

Медалът „Отличник“ е за слушател (студент) абсолвент постигнал среден успех от курса на обучение не по-нисък от „отличен“ (5,50) и защитил дипломна работа/държавен изпит с успех, не по-нисък от „отличен“ (5,50). На него се виждат запазеният знак на ВА; надпис „Отличник“; колона – символ на стабилност и институционализъм и венец – стилизирани лаврови клонки - символ на успех.

Следва да се прави разлика между награден и нагръден знак. Остава правото на всички успешно завършилите курса на обучение слушатели да носят нагръден знак на академията.

image
image
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка