Отбелязаха 134 – ата годишнина от създаването на Транспортни войски в Пловдивския гарнизон

Pan.bg 14 яну 2022 | 15:07 views (203) commentaries(0)
img Церемонията е организирана от Съвместното командване на специалните операции по инициатива на общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (ООСОСЗР).

С тържествен ритуал по полагане на венци и цветя пред възпоменателната плоча на Втора железопътна бригада от състава на Транспортни войски днес в град Пловдив бе отбелязан празникът на войските на Министерството на транспорта. Церемонията е организирана от Съвместното командване на специалните операции по инициатива на общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (ООСОСЗР).„Признателни сме за труда и приноса на нашите колеги от Транспортни войски, защото в продължение на десетилетия това е било основната сила, която е изграждала, развивала и поддържала железопътната инфраструктура на България. Важно е да се пази историята!“, каза генерал-майор Явор Матеев, началник на гарнизон Пловдив и командир на Съвместното командване на специалните операции, съобщават от формированието.В тържеството взеха участие и директорът на Държавно предприятие „Транспортно строителство и възстановяване“ ЕАД клон Пловдив инж.Тодор Есев, председателят на ООСОСЗР о.з. майор Веселин Станев, бивши военнослужещи от Транспортни войски, служители и работници от ДП „Транспортно строителство и възстановяване“ ЕАД.

С царски указ № 4 от 14 януари 1888 г. е създадена първата военизирана жп част – Железопътната рота към пионерния полк в град Русе. Датата 14 януари е приета за официален празник на Транспортните войски, създадени с указ № 147 от 27 януари 1975 г. на основата на Бригада за железопътно и свързочно строителство към Министерството на транспорта. След закриване на Транспортни войски през 2001 г. техен наследник се явява Държавното предприятие „Транспортно строителство и възстановяване“ ЕАД.


pan.bg
Източник: otbrana.com
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка