/ВИДЕО/: Най-добрите автомати в света бяха покрити с лед и заставени да стрелят

Pan.bg 19 яну 2022 | 20:22 views (954) commentaries(0)
img
pan.bg

Ентусиасти от Съединените щати проведоха забавен тест, резултатите от който ще бъдат интересни за всички, които са любители на стрелкови оръжия. Те събраха дузина и половина от най-известните модели в света, поляха ги с вода и ги оставиха на студено. Когато оръжието е покрито с лед, те стрелят от него, като по този начин е изпробвана работата му екстремни условия.

В нестандартния тест със замразяване са включени немския автомат HK416, създаден от Heckler & Koch, австрийския Steyr AUG, известун със своя футуристичен дизайн, китайската карабина URGI (произведена в Хонг Конг), руските автомати Калашников в две версии - AK-47 и AK-105 , американската щурмова пушка SIG MCX, както и американската M-14, която е на въоръжение в армията на САЩ, карабината M4 Block II (Хонконг), белгийската пушка FN FNC, използвана от войските на страните от НАТО и още няколко други.

Отначало, автоматите и пушките са изложени на студа и от всяко оръжие е направен пробен изстрел. Това е проверка за изправност. Без изключение всички оръжия са стреляли, както би трябвало да бъде. След това ги оставили на студено за една нощ и по-късно са започнали да ги тестват, опитвайки се да направят изстрели. Тук започва най-интересното.

Практически почти всички автомати имали затруднения при превключването на предпазителя преди изстрел. И само AK-47 и AK-105, както и НАТОвския FN FNC, са нямали проблеми с това. Но американската щурмова пушка SIG MCX веднага отпаднала от състезанието. Частите й замръзнари и от нея не можело да се направи нито един изстрел.

Китайската карабина URGI успяла да изстреля само веднъж, след което гилзата е заседнала в патронника, трябвало да бъде извадена - и едва след това започнала да стреля нормално.

Но този тест току-що е започнал. Втората му част се оказва екстремна: оръжието се облива обилно с вода и се оставя на студено, докато се покрие с лед. Следва - нов опит за стрелба от всички автомати по ред.

Замръзналият немски HK416 и австрийският Steyr AUG в началото не можели да превключват предпазителя, но след това са стреляли нормално.

Покритият с лед руски АК-47 отначало не успял да произведе изстрел. Но след като разкачили пълнителя и почистили малко патронника, започнал да стреля добре.

Но AK-105, покрит с кора от лед, произвел първия изстрел без никакви проблеми, но след това гилза е заседнала в патронника. Отстраняването на проблема е било много лесно - просто дърпане затвора. След това Калашников стрелял добре.

Всички останали автомати от списъка не са преминали теста на лед и студ. Китайската карабина URGI не могла да направи нито един изстрел. M4 Block II (Хонконг) също „умира“ без нито един изстрел, въпреки напразните опити да бъде "съживен".

Американската щурмова пушка SIG MCX безсилно щракнал спусъка, но не изпратил нито един патрон към целта, както е добре познатия M-14 на въоръжение в армията на САЩ. Студът се оказал твърде тежък за техните куршуми.

Белгийската щурмова пушка FN FNC, използвана от войските на НАТО, успяла да произведе само един изстрел. След това гилзата била толкова здраво залепнала в патронника, че не било възможно да се извади оттам, както и да се разкачи пълнителя.

Заключението на изпитателите се оказа недвусмислено - всички страни, разположени в относително мек климат, са направили оръжията си, като се съобразили с този климат. Но когато автоматите попаднаха в екстремален студ, те просто спряха да стрелят, превръщайки се в безполезни парчета желязо. Тук добре се показаха само немски, австрийски и руски оръжия, които от първа ръка знаят какво е това минусовите температури и са създадени, като е взет предвид и студения климат.Източник: rg.ru Снимка: cdnimg.rg.ru

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка