Сухопътните войски – със сериозен принос и по трите мисии на Въоръжените сили

Pan.bg 25 яну 2022 | 09:21 views (344) commentaries(0)
img pan.bg
Източник: Otbrana.com


Участието в международни учения през годината допринесе за повишаване на оперативната съвместимост и взаимодействието с коалиционните партньори, отбеляза командирът на Сухопътни войски генерал-майор Михаил Попов на вчерашния анализ на подготовката. През годината бяха планирани и проведени

над 20 командно-щабни учения


с щабовете на формирования на ниво батальон/дивизион/полк и бригада, 8 учения на ниво батальон/дивизион, повече от 86 учения на ниво рота/батарея, както и множество учения на формированията на ниво отделение, екипаж, разчет и взвод. Сред по-важните от тях генерал-майор Михайл Попов открои двете учения с бойни стрелби с механизираните батальони „Strike Back - 21” на учебен полигон „Корен“ и „Balkan Sentinel“ на учебен полигон „Ново село“, проведени в рамките на серията свързани учения „Defender Europe - 21”, в които участваха формирования от армиите на страни-членки и страни-партньори на НАТО: САЩ, Румъния, Гърция и Грузия. Той акцентира и на успешното провеждане на съвместното тактическо учение с бойни стрелби „Шабла - 21“ с международно участие, както и на компютърно-подпомаганото учение „Балкан - 21”, част от командно-щабното учение „Defender - 21”, по време на което беше извършено сертифициране на щаба на 61-а механизирана бригада.

„През 2021г. формирования от Сухопътните войски участваха също в редица

международни учения и съвместни подготовки

- „Platinum Wolf”, „Swift Response – 21“, „Scorpion Legacy – 21“ и „Saber Junction – 21“, както и в съвместните българо-американски подготовки на учебен полигон „Ново село“. Резултатите ни убеждават, че сме равностойни на нашите партньори от НАТО“, категоричен беше командирът на Сухопътните войски. По думите му, способностите на военнослужещите бяха демонстрирани и по време на подготовката на декларираните формирования като на проведените сертификационни учения те получиха оценка „Боеготов”.

В изпълнение на задачите по мисия

„Подкрепа на международния мир и сигурност”

генерал-майор Михаил Попов отличи участието на военнослужещи от Сухопътните войски в приключилата мисия на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане „Решителна подкрепа” в Афганистан, в която за двадесет години на ротационен принцип участваха 42 контингента с над 9 200 военнослужещи. Той отбеляза, че продължава участието на военнослужещи и формирования в операциите на ЕС и НАТО, както и носенето на дежурства от определените формирования от Сухопътните войски в колективната система за отбрана на НАТО и ЕС. По думите му, получените високи оценки от коалиционните партньори са показател за степента на подготвеност на формированията от Сухопътните войски.

В изпълнение на задачите по третата мисия „Принос към националната сигурност в мирно време“ и през 2021 г. формированията на Сухопътните войски имаха своя неоспорим принос при оказване на ефективна и навременна

помощ на населението

при преодоляване на последствията от бедствия на територията на цялата страна. Специализирани екипи участваха в близо 70 мероприятия по оказване на помощ на населението при бедствия в различни точки на територията на цялата страна в силно пресечен терен и трудно достъпни местности. Продължава и дейността по оказване съдействие на органите на МВР по охрана на държавната граница и извършване на ремонтно-възстановителни дейности по инженерното съоръжение.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка