Военната академия „Г. С. Раковски“ отбеляза 110 години от създаването си

Pan.bg 15 апр 2022 | 09:54 views (1196) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на Пресцентъра на МО

На 14 април 2022 г. бяха отбелязани тържествено 110 години от създаването на Военната академия „Г. С. Раковски“. Военната академия е основната образователна институция в страната ни в сферата на сигурността и отбраната, гражданско-военните отношения, военното изкуство и оперативната съвместимост със съюзническите армии от НАТО.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

„Военната академия вече 110 години успешно изпълнява своята мисия – да подготвя висококвалифицирани кадри за Въоръжените сили на Република България и лидери в обществото“. Това каза заместник-министърът на отбраната Александър Петков в приветствието си на тържественото честване на годишнината. „Академията се адаптира успешно към съвременните предизвикателства в сигурността и отбраната и отговаря на актуалните потребности на Българската армия и държава. Тя успешно реализира една от главните цели в политиката на Министерството на отбраната по отношение на военното образование: да бъде тясно свързано със съвременните реалности, практики и потребности“, каза още заместник-министър Петков.

„Днес честваме 110-ата годишна на най-старото висше военно училище в страната. Решението за създаването на Академията е взето в сложно време на извънредно важни социално-икономически и военно-политически промени в България, на Балканите и в света, на предстоящи и очаквани широкомащабни военни конфликти в региона и в Европа“. Това заяви заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев пред участниците в тържественото отбелязване на празника.

„Ценим усилията на личния състав за създаване на адекватна теоретична интерпретация на предизвикателствата пред сигурността и активната им дейност по разработването на нови образователни програми в професионално направление „Военно дело“, които предстои да бъдат въведени още от учебната 2022 - 2023 година“, заключи генерал-лейтенант Илиев. Той подчерта важността на това теорията да е в крак с практиката, да е в пълно съответствие със съюзните стандарти, да е в унисон с приетите в хода на Стратегическия преглед на отбраната концепции, и със стратегическите документи в НАТО и ЕС.

„Водеща е ролята на Академията в процеса на усвояване на стандарти и процедури за участие в щабовете на НАТО и международните мисии и операции“, каза в словото си генерал-майор Тодор Дочев, началник на Военната академия. Той поздрави преподавателите и личния състав на Академията по случай годишнината и отбеляза, че високото качество на обучението във висшето учебно заведение е гарантирано благодарение на нейните кадри и преподаватели.

Пред паметника на патрона на Военната академия Георги Раковски бяха поднесени венци и цветя. Връчени бяха награди от името на министъра на отбраната и началника на отбраната.Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Военната академия „Г. С. Раковски“ отбеляза 110 години от създаването си

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/3 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка