6 май ББГ отблъсна атака и възстанови отбраната на взводен опорен пункт Част 1 "Бойните действия"

Pan.bg 07 май 2022 | 20:30 views (4030) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg

На 6 май на учебен полигон „Ново село“ българските Сухопътни войски демонстрираха способности на обучаващата се там Батальонна бойна група. Тя е създадено на основата на 42-и механизиран батальон (42-и мб) и 20 самоходен дивизион (20-и садн) от 2-а Тунджанска механизирана бригада; танкова рота от 61-и танков батальон (61-и тб) на Центъра за подготовка на специалисти-Сливен и 1-а кавалерийска рота Stryker от 2-и кавалерийски полк на СВ на САЩ. В демонстрацията се включи и отделение БЛА от батальон ISTAR от 61-а Стрямска механизирана бригада (61-а мбр) - Карлово.

Сценарий
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

1. Демонстрацията започна с разузнаване на бойното поле от БЛА AeroVironment RQ-11 Raven, който предава картината в реално време.
2. Отбрана на взводен опорен пункт от механизиран взвод съставен от 2 механизирани отделения от 42-и мб и една кавалерийско отделение от 1-а кавалерийски рота Stryker.
3. Провеждане на контраатака за възстановяване на отбраната от танков взвод от 61-и тб.
4. Огнева поддръжка на отбраняващите се от 122 mm самоходен артилерийски взвод от 20-и садн.
Всички участници са част от батальонната бойна група, водеща подготовка на УП „Ново село“.

Изходна обстановка
Механизиран взвод отбраняващ взводен опорен пункт. Две българските механизирани отделения с машини МТ-ЛБ бяха заели отбрана вдясно и в центъра на позицията. Вляво отбрана бе заело американското отделение в състав една машина MCWS Stryker с 30 mm оръдие. Общовойсковият резерв в състав танков взвод с 3 ОБТ Т-72 бе заел позиция вляво зад линията на отбраната. Артилерийският взвод с 122 mm САУ 2С1 „Гвоздика“ (3 броя) бе заел временни огневи позиция зад фронта на отбраната.

Атаката
БЛА RQ-11 Raven разкри придвижването на противника в състав 1 механизирана рота, която се развърна във взводни колони и настъпи към нашата отбрана по целия й фронт. Картината от БЛА постъпваше в реално време в нашия взводен опорен пункт. Атаката бе подпомогната от артилерийски огън по нашите позиции, с цел снижаване на нашия боен потенциал.
Артилерията на бойната група откри преграден огън по настъпващите колони на противника. Веднага след изпълнението на огневата задача артилерийския взвод с бясна скорост смени огневата позиция, за да избегне контрабатареен огън по разкритата начална позиция.
Противникът се развърна в линия машини и спеши пехотата си, която се развърна във верига. Нашите огневи средства (картечници ПКМ и РПГ-7) започнаха подавяне на живата сила и машини на противника.
Противникът, използвайки гънките на местността и пресечения терен, предприе маньовър за обход на нашия ляв фланг и извършване на пробив в нашата отбрана.
Американското отделения Stryker оцени опасността от обкръжаване, отстъпи и зае запасна позиция с цел спиране на вклиняването на противника.
Нашите отделения откриха масиран огън с лекото стрелково оръжие по противниковите вериги с цел спирането на тяхната атака.

Контраатаката
БЛА RQ-11 Raven разкри, че противникът на подвежда резерви. Това даде на командирът на батальонната бойна група подполк. Велин Кехайов, командир на 42-и мб, възможност да задейства общовойсковият резерв в състав танков взвод с 3 ОБТ Т-72, като постави задача на командира му за контраатака по левия фланг.
За подпомагането й артилерийския взвод с 3 САУ 2С1 „Гвоздика“ откри огън по левия фланг на нашата отбрана.
Танковият взвод се изнесе с пределна скорост, развърна с е в редица и атакува противника първо с изстрели с танковите 125 mm оръдия. В резултата от двукратния залп на танковете Т-72 бяха поразени 3 бойни машини на противника.
Контраатаката на танкови взвод бе подкрепен от огъня на 30 mm оръдие на американското отделение с MCWS Stryker.
След като 3 машини на противника бяха поразени, той започна организирано отстъпление, а нашите Т-72, MCWS Stryker и механизираните отделения с личното леко стрелково оръжие и бордовите картечници на оцелелите МТ-ЛБ започнаха унищожаване на отстъпващия противник.
В резултат на контраатаката с резерва успешно бе възстановена целостта на отбраната на взводния опорен пункт.

Текстове към снимки:
1. Нашите САУ 2С1 „Гвоздика“ водят преграден огън
2. Атаката на противниковите взводни колони
3. Нашата артилерия сменя позицията
4. Атаката на спешения противник
5. Отделението Stryker отстъпва на резервна позиция
6. Контраатаката на танковия взвод
7. Залп от танковите оръдия
8. Поразена машина на противника
9. Танковият взвод в контраатака
10. САУ 2С1 „Гвоздика“
11. ОБТ Т-72
12. МТ-ЛБ на 42-и мбНавигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


6 май ББГ отблъсна атака и възстанови отбраната на взводен опорен пункт  Част 1 "Бойните действия"

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/13 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка