Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов пред 55-и инженерен полк-Белене: Впечатлен съм от способностите на нашите военни инженери

Pan.bg 24 юни 2022 | 07:05 views (1401) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информаци яна Пресцентъра на МО„Впечатлен съм от способностите на нашите военни инженери. Видях високо ниво на професионализъм“, заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов днес, 23 юни, след наблюдаваните демонстрации на способности в 55-и инженерен полк-Белене. Рота от състава на полка изпълни задачи за неутрализиране на невзривени бойни припаси и за устройване на противодесентни заграждения.

„Инженерните способности са много необходими и в мирно време, когато говорим за борбата за преодоляване на последствията от бедствия и аварии, а във военно време – без инженерните ни формирования не можем да осигурим мобилността на нашите основни формирования и контрамобилността. В една отбранителна операция инженерните формирования са от огромно значение, затова фокусът трябва да пада както върху бойните формирования, така и върху тези за осигуряване“, категоричен бе адмирал Ефтимов.

Той подчерта, че целта на визитата му в Белене е била да посети сбора, посветен на военноинженерното осигуряване и да се запознае с възможностите на 55-и инженерен полк, с проблематиката и мотивацията на личния състав. Адмирал Ефтимов посочи, че личният състав прави всичко възможно да поддържа наличната остаряла техника и да използва нейните възможности.

Началникът на отбраната се спря и на някои наблюдения, които е установил на място. „Не бих могъл да приема с лека ръка някои неща – започнат ремонт на хранителния блок и прекратен на заключителната му фаза. В него има отлични условия, а завършването на този ремонт ще доведе до рязко повишаване на качеството на живот в гарнизона“, заяви той. Адмирал Ефтимов посочи също, че е констатирал, че от 66 жилища от фонда на Българската армия, тук само около 20 се използват, а останалите се нуждаят от ремонт. Той бе категоричен, че ще предложи на министъра на отбраната спешно да бъде завършен този ремонт. „Тези хора заслужават подобаващи условия. Да се служи тук не е леко, ето затова отношението трябва да бъде подобаващо“, заяви началникът на отбраната.

Той подчерта, че е запознал личния състав на полка с разчитите за възнагражденията, разработени в Министеството на отбраната и подадени към Министерството на финансите. „Надявам се да се осъществи актуализацията на бюджета и тези разчети да станат реалност“, отбеляза адмирал Ефтимов.

„55-и инженерен полк поддържа стандартните формирования, като при тях поради особеностите на географския район най-често изпълнява задачи формированието за действия в зимни условия. Те поддържат също и формирования за действия при наводнения, както и за евакуация на личния състав при авария в „Козлодуй“. Оборудвани са точно, колкото и другите формирования в Сухопътните войски. Добре обучени са и се справят отлично“, заяви командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов. Той подчерта, че в резултат на много усилия е завършен един проект за инженерните формирования. Получената техника осигурява мобилност и контрамобилност. „В основния проект на Сухопътните войски също са включени 4 типа инженерни машини, които покриват целия спектър от изпълняваните задачи“, добави генерал-майор Попов.

„Днес наблюдавахте само малка част от възможностите на полка. Сами се уверихте в професионализма на хората“, категоричен бе командирът на 55-и инженерен полк полковник Иван Тишков. Той посочи, че съществува недостиг на кадри, най-основно на офицери, в нивото „командир на взвод“. Във формированието продължава подготовката на сержанти, за да могат те ефективно да се доближат до изпълнението на тези задължения.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов пред 55-и инженерен полк-Белене: Впечатлен съм от способностите на нашите военни инженери

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/3 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка