Министърът на отбраната Драгомир Заков ще участва в срещата на върха на НАТО в Мадрид

Pan.bg 28 юни 2022 | 17:35 views (489) commentaries(0)
img pan.bg
Източник: ИЦ на МО


Министърът на отбраната Драгомир Заков и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще вземат участие в срещата на върха на НАТО в Мадрид като членове на българската делегация, водена от президента на Република България Румен Радев.

На 29 юни министър Драгомир Заков ще участва в публичната дискусия на тема „Приносът на НАТО към сигурността и стабилността в съседните страни“ и в работната вечеря същия ден, на която министрите на отбраната на страните-членки на Алианса и на Босна и Херцеговина ще обсъдят обстановката по сигурността в Западните Балкани.


Срещата на държавните и правителствени ръководители на НАТО се провежда от 28 до 30 юни в испанската столица в ключов за сигурността момент. Войната на Русия срещу Украйна наруши мира в Европа, предизвика широкообхватна енергийна и продоволствена криза и разклати основите на международния правов ред.

Очаква се държавните и правителствените ръководители на страните-членки на НАТО да вземат решения, които ще гарантират, че организацията ще продължи да защитава териториалната цялост, населението и суверенитета на държавите-членки, обединени от споделени демократични ценности.

Те ще одобрят новата Стратегическа концепция за продължаващата трансформация на Алианса през следващите години, основана на значителното укрепване на неговия възпиращ и отбранителен потенциал за справяне със заплахите и предизвикателствата пред сигурността.

Във фокуса на дискусиите ще бъдат разширяването на подкрепата на съюзниците за Украйна, историческото решение на Финландия и Швеция за присъединяването към Алианса развитието на сътрудничеството с най-близките партньори на НАТО за изграждане на отбранителен капацитет.

Ще бъдат обсъдени също влиянието на климатичните изменения върху сигурността, напредъкът в борбата срещу тероризма и хибридните заплахи, киберсигурността, както и създаването на Фонд на НАТО за иновации. Фондът ще осигурява инвестиции във високотехнологични стартъпи и компании, които имат потенциал за приложение в сигурността и отбраната.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка