Министър Заков потвърди за увеличението на заплатите и порциона в армията от 1 юли

Pan.bg 01 юли 2022 | 09:29 views (2984) commentaries(0)
img pan.bg
Източник: otbrana.com


Подготвили сме постановление на Министерския съвет, което ще бъде внесено, вероятно, следващата сряда за увеличаване на заплатите на военнослужещите и на порциона, считано от 1 юли, каза тази сутрин по БНТ министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков. Така той потвърди информацията, която в сряда от парламентарната трибуна съобщи вицепремиерът и министър на финансите в оставка Асен Василев. Вчера при приемането на актуализацията на държавния бюджет по предложение на ПГ „ГЕРБ-СДС“ бяха гласувани средства за увеличение на заплатите в МВР с 20 процента. Това основателно предизвиква въпроси сред военнослужещите, защото едва ли може да се твърди, че службата в армията е по-малко значима от тази в полицията.

Какво ще бъде увеличението в армията? Министърът отговори така: „Този път схемата ще бъде малко по-особена. Няма да е, примерно 20 или 25 процента, на всички. По-скоро целта е да адресираме по-уязвимите групи от военнослужещи, тези с най-ниски заплати. Затова, по-скоро, ще вървим към една по-различна скала на увеличение, но всеки един военнослужещ ще получи такова увеличение на заплатата, което е необходимо за посрещане на тези трудности, които в момента създава ситуацията.“ От думите му стана ясно още, че всички ще получат увеличение, но основният акцент ще бъде върху военнослужещите, защото армията в момента изпълнява изключително важни функции в контекста, в който се намираме, включително и подпомагането на МВР на границата и с конкретните ангажименит по отношение на бежанците.


Тази позиция министър Заков защити и на последното заседание на Комисията по отбрана. И тогава той бе категоричен, че е повече от наложително е да се увеличат възнагражденията във Въоръжените сили. Когато имаше момент на икономическо възстановяване, веднага започна излизане на хора от армията, предимно при сержантите и войниците, където са най-големите дефицити, отбеляза министърът. Същият проблем е и при младите офицери, каза той тогава.

Направихме много конкретен план какво трябва да се случи до следващата година и половина, за да се преодолеят натрупаните през годините системни проблеми, посочи министърът. Най-общо казано, се предвижда да има лек спад, а след това рязък скок нагоре. Като системна грешка в това отношение, бе посочено наличието на военнослужещи и цивилни, придобили право на пенсия, което в голяма степен е довело до буквално задръстване на системата. От тук се появявал и проблемът с младите офицери, които остават без перспектива и решават да напуснат.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка