В програмата има и за отбраната

Pan.bg 07 юли 2022 | 10:57 views (695) commentaries(0)
img pan.bg
Източник:otbrana.com

Очакванията са свързани главно с модернизацията на армията, няма конкретни намерения за подобряване на социалния пакет в армията, което да доведе до преодоляване на дефицита от личен състав.


Късно снощи е приета Програма за управление на Правителството на Република България за периода юли 2022 – декември 2022 г. и Законодателна програма за същия период, които да се реализират от ново правителство, излъчено с проучвателния мандат на “Продължаваме Промяната”. Кандидатът за премиер Асен Василев трябва да докладва утре на президента дали е изпълнил мандата и е готов да представи кабинет.

Пет са точките в програмата, които са в област „Отбрана“. Те произтичат от приетите вече документи, като Програмата за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили до 2032 г. и Плана за развитие на въоръжените сили до 2026 . Две от тях са съвсем конкретни, а именно решение на Народното събрание за одобряване на новата инвестиционна програма за модернизация и превъоръжаване на армията и създаване на фонд за акумулиране на неизразходваните бюджетни средства в сектор Отбрана. Другите са изпълнение на решенията от срещата на върха в Мадрид, планиране на държавния бюджет за 2023 г. в размер на минимум 2% от БВП за отбрана, но при наличие на проекти за модернизация и изпълнение на програмата за преструктуриране на армията, приета от МС.

Прави впечатление, че не се предвиждат промени в законите за отбраната и въоръжените сили и за резерва, които бяха намерили място в споразумението за управление на разпадналата се четворна коалиция. Няма нищо и за подобряване социалния пакет в армията, което да доведе до преодоляване на дефицита от личен състав. Намеренията в програмата са свързани само с модернизацията на армията.

От програмата

1. Изпълнение на решенията от срещата на върха в Мадрид – 31.12.2022г.

2. Решение на Народното събрание за одобряване на новата инвестиционна програма за модернизация и превъоръжаване на армията – 31.12.2022г.

3. Планиране на държавния бюджет за 2023 г. в размер на минимум 2% от БВП за отбрана при наличие на проекти за модернизация – 31.12.2022г.

4. Изпълнение на програмата за преструктуриране на армията, приета от МС – 31.12.2022г.

5. Създаване на фонд за акумулиране на неизразходваните бюджетни средства в сектор Отбрана – 31.12.2022г.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка