България е на 67-о място по военна мощ в света

Pan.bg 08 авг 2022 | 16:04 views (413) commentaries(0)
img пан.бг
Източник: дир.бгГодишният доклад на Global Firepower класира въоръжените сили на страната ни под Ангола и над тези на Еквадор

Годишният доклад на Global Firepower класира България на 67-о място по военна мощ в света. Организацията е измерила силата на общо 142 държави.

Резултатът се определя по формула, включваща 50 различни индекса. Броят на населението, географията, наличието на природни ресурси, развитата инфраструктура и финансовите способности на различните нации влияят за определянето на крайния резултат.

Според сайта числеността на въоръжените ни сили е 33 000, но при нужда от мобилизация годните за военна служба са 2,6 милиона души.

Наличието на РСЗО системи или ракетна артилерия, атакуващи хеликоптери, танкове, добре развита ЖП мрежа и достъп до море помагат за по-доброто представяне на страната ни.

България е класирана на 70-о място по покупателна възможност, а намаляващата популация, липсата на подводници и малкото количество бойни самолети влошават резултата на страната ни.

Къде е България спрямо съседите си?

Докато страната ни е на 67-о място, Сърбия заема 61-ва позиция. Румъния е по-напред, заемайки 37-о място. Гърция е на 27-а позиция, а Турция е 13-тата най-силна армия в света.

Според Global Firepower армията на България е по-слаба спрямо почти всичките си съседи.

Хърватска, Чехия, Словакия, Унгария също са по-напред от България.

Единствено Република Северна Македония заема по-лоша позиция от нас. Всъщност, западната ни съседка е класирана на едно от последните места по военна мощ - 135. Косово е още по-надолу - на 140-о място. Албания е на 115-о място, а Черна Гора на 132-ро място. Малкото население и територия, лошите икономически показатели и ниския военен бюджет са причината за лошите показатели на тези страни.

Най-силните армии в света

Според Global Firepower през 2022 година най-мощната армия в света е тази на САЩ. На второ място е класирана Русия, а съвсем малко зад нея е Китай. Армиите на Индия и Япония заемат съответно четвърто и пето място.

Ето как изглежда Топ 20 на най-мощните армии в света:

САЩ
Русия
Китай
Индия
Япония
Южна Корея
Франция
Великобритания
Пакистан
Бразилия
Италия
Египет
Турция
Иран
Индонезия
Германия
Австралия
Израел
Испания
Саудитска Арабия

Въпреки че притежава ядрено оръжие и междуконтинентални балистични ракети Северна Корея заема 30-о място. Причината е остарялата бойна техника и липсата на модерни самолети.

Украйна бележи голямо изкачване в класацията, заемайки 22-ро място. През 2017 година страната влезе за пръв път в Топ 30. Причина за това са предприетите реформи и постоянното подобряване на способностите на украинската армия.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка