Преговаряме по параметрите на офертата за вторите F-16 Block 70, но не и по цената. Министър Димитър Стоянов представи екипа си и приоритетите на работата си

Pan.bg 10 авг 2022 | 12:15 views (1795) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg

Акценти:
-Проектът за нови бойни машини на СВ е прекратен, ще бъде рестартиран
-През август и септември 2022 г. ще бъдат подписани първите договори за въоръжение на новите ММПК

-Имаме амбиция да отговорим на САЩ за втория транш F-16 Block 70 до 1 ноември
-В бюджета за 2023 г. ще бъдат заложени 2% от БВП за отбрана
-Ще бъде създаден Фонд за отбрана, в който да се акумулират неусвоените през годината средства по проекти за модернизация
-Ще се актуализират или премахнат праговете за това кой за какви суми решава за проекти за модернизация


На 10 август 2022 г. новият служебен министър на отбраната Димитър Стоянов проведе пресконференция, на която представи екипа си, приоритетите на работата си и отговори на журналистически въпроси.

В екипа на министър Стоянов влизат зам.-министрите Теодора Генчовска и Катерина Граматикова, началникът на кабинета Владко Владов, а постоянният секретар на МО остава същият - Антон Ластарджиев. На пресконференцията присъства и Началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов.

По въпроса за приоритетите на екипа, министър Стоянов заяви: „При стъпването си в длъжност заявих, че просперираща държава без силна и модерна армия няма. Ето защо основният приоритет на моя екип ще е насочен към модернизацията на БА. Подготвяме инвестиционна план-програма, която бе стартирана от предишното правителство и министър Заков и считаме, че трябва да я доведем до края и да я внесем в МС и НС. През 2017 г. се проведе КНСН, на който се постигна съгласие, че трите основни приоритетни проекта за модернизация на БА - нови бойни самолети за ВВС, нови многофункционални модулни патрулни кораби за ВМС и нови бойни машини за СВ ще се движат синхронно. Към настоящия момент два от тези проекти - за ВВС и ВМС се движат със задоволителни темпове. За съжаление третият проект - за нови бойни машини на СВ, изостава страшно много, реално той е прекратен. В процес сме на ревизиране на проектните документи и реализиране на срочни действия за реализиране на проекта, и то така, че актуализираният проект за инвестиционен разход да бъде внесен в НС.

По отношение на патрулните кораби в процес сме на подготовка на договори за закупуване на въоръжение. Първият договор ще бъде разписан до средата на август 2022 г., вторият - до средата на септември т. г., но с това дейностите по този проект не свършват, има още много да бъдат осъществени.

По проекта за придобиване на нов боен самолет, както знаете, имаме вече оферта за втория транш от 8 самолета. Подготвили сме проект за инвестиционен разход, който трябва да бъде внесен в МС, а след това и в НС. Надяваме се да успеем в срока на офертата - 1 ноември 2022 г., но сме разработили и резервен вариант да отговорим до 15 декември и сме отправили искане за допускане на това от страна на САЩ.

Законите са за всички и бюджетната процедура не прави разлика между служебен и редовен кабинет. Ето защо ще участваме в бюджетната процедура за 2022 г. и ще заложим в нея достигане на 2% от БВП за отбрана. Това е условие да искаме ускорена модернизация на БА. Знаете, че има план от 2014 г. за достигане на 2% от БВП до 2024 г. Ние предлагаме това да се случи още през 2023 г. Това ще осигури допълнително 100-140 млн. лв. само за модернизацията на БА.

Ще инициираме и създаването на Набирателна сметка, т. нар. Фонд за отбрана, в който да се събират неизразходваните през годината средства за модернизационни проекти. Така вместо те да се връщат в централния бюджет и следващата година пак да се отпускат, ще се натрупват директно в този Фонд и ще могат да се използват следващата година.
Ще инициираме и законодателни промени. Както знаете, през 2010 г. в ЗОВС бяха въведени прагове - министърът на отбраната може да подписва инвестиционни проекти за модернизация на стойност до 50 млн. лв., МС да подписва проекти до 100 млн. лв., а над 100 млн. проектите се утвърждават от НС. Само за последната година инфлацията е 17%, което ограничава внасянето на инвестиционни проекти с тези прагове. Считам, че тези прагове трябва да бъдат осъвременени, и дори премахнати. Куриозното в случая е, че министърът на отбраната може да утвърждава финансови средства за модернизация на инфраструктура без ограничения, а за модернизация на въоръжението - само до 50 млн. лв. Не знам в другите министерства да има такива ограничения.

Личният състав също ще бъде в нашето полезрение. Подготвяме актуализирана Наредба 22 за компенсаторните квартирни средства на военнослужещите. Надявам се промените в Наредба 22 да са готови до края на август 2022 г. и от септември военнослужещите да получават актуализираните средства".

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка