Министърът на отбраната разчита на съвместната работа с военно-патриотичните организации

Pan.bg 11 авг 2022 | 15:26 views (361) commentaries(0)
img На среща в МО бяха обсъдени редица въпроси от взаимен интерес.

Ще търсим вашите виждания и съвети по различни направления в нашата работа, каза министърът на отбраната Димитър Стоянов на председатели на военно-патриотични съюзи в началото на днешната среща. Дори нещо повече, ако тръгнем в грешна посока веднага ни казвайте, допълни той.

В конкретния разговор по различни теми участваха заместник-министърът на отбраната Теодора Генчовска, началникът на политическия кабинет полковник от запаса Владко Владов, и.д. директор на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ Диян Валянов и представители на други дирекции в МО. Заместник-министър Генчовска обоснова необходимостта от работни срещи с членове на запасното войнство, с оглед обсъждане на належащи решения. Първата, например, може да бъде по модернизацията на Въоръжените сили и състоянието на военно-образователната ни система. От МО очакват и предложения по промени на Закона за отбраната и Въоръжените сили. Изразена бе готовност да се доведе докрай инициативата от миналата година, чийто патрон е президентът Румен Радев, за учредяване с постановление на правителството на Национален организационен комитет за отбелязване на 110 години от Балканската война.

За досегашната работа по подготовката на Закон за запасното войнство говориха председателят на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков и неговият заместник бригаден генерал от запаса Стефан Стефанов. Общо бе мнението, че по-нататъшното му движение трябва да става чрез Министерството на отбраната. Обменени бяха мнения по възможностите Съюзът да получи статут на национално представителна военно-патриотична организация в България и за чужбина. Участието на СОСЗР в Международната конфедерация на офицерите от резерва към НАТО – СИОР, също бе част от въпросите, които постави ген. Стойков. Той аргументира и ползата от създаване на Обществен фонд за опазване и съхранение на военноисторическите паметници и мемориали“.

Благодарност за добрата съвместна работа изрази председателят на Съюза на ветераните от войните на България (СВВБ) доц. д-р Иван Сечанов. Той подчерта удовлетворението си от Закона за ветераните от войните и конкретно от неговото изпълнение за социалното подпомагане на фронтоваците. Като сериозен проблем бе поставено медицинското обслужване и лекарственото снабдяване на ветераните. В този смисъл отново бе посочена необходимостта от държавен хоспис в България. Обсъдени бяха въпросите за финансирането на социалните кухни към МО и възможностите за ползване на военно-почивните домове от запасното войнство.

Според председателя на Съюза военноинвалидите и военнопострадалите младши лейтенант от запаса Петър Велчев, се налага увеличаване на средствата по наредбата за финансово подпомагане на правоимащите от страна на министерството. Той изрази готовност по-нататъшната съдба на промените на Закона за военноинвалидите и военнопострадалите, които не стигнаха до пленарна зала на парламента, да се решава чрез министерството и правителството. Във връзка с това се налага да се направи проучване на законодателството за военноинвалидите и военнопострадалите в страните от НАТО и ЕС.

Два конкретни въпроса постави капитан I ранг от запаса Цвятко Дончев, председател на Сдружение „За честта на пагона“. Те са свързани със запазването на клуба на организацията в Пловдив и обновяването на паметник на загиналите във войните в с. Ясеново, община Казанлък.

image

pan.bg
Източник: Otbrana.com
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка