Променят Плана за развитие на Въоръжените сили до 2026 г.

Pan.bg 25 авг 2022 | 17:51 views (1755) commentaries(0)
img пан.бг
Източник: otbrana.com

Няколко структури са засегнати от предложените от министъра на отбраната Димитър Стоянов изменения на Плана за развитие на Въоръжените сили до 2026 г. Целта е, се посочва в мотивите към проекта, е осигуряване и развитие на необходимите отбранителни способности за гарантиране на националната и съюзна сигурност.

В Служба „Военно разузнаване”


Предложението е планираното преразпределение на личен състав по категории за 2022 г., да се запази с квотите по категории личен състав към 2021 г. Тази промяна е обоснована с увеличена потребност от носене на дежурства и водене на стратегическо електронно разузнаване в контекста на промяната в средата на сигурност, свързана с кризата в Украйна, което се осъществява основно от сержантския състав от службата.

В Национален военен университет „Васил Левски”


Промяната е насочена към оптимизиране на структурата чрез извършване на организационно-щатни промени през 2022 г.. Тя е свързана с решението на 47-ото Народно събрание за преобразуването на факултет „Общовойскови” със седалище в гр. Велико Търново в два нови факултета „Сигурност и отбрана” и „Логистика и технологии”. Факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ в Шумен си остава.

В Командване за логистична поддръжка


С изменението в плана ще се постигне реорганизиране на Командването. Това ще стане с увеличение на числеността на личния състав за организиране на охраната на стратегически обекти и обекти от критичната инфраструктура в управление на Командването за логистична поддръжка. Причината, според доклада на министъра към проекта, е, че охраната с частни охранителни фирми е съпроводена с редица условности, допускания и проблеми, свързани както с качеството на извършваната услуга поради трудното наемане и назначаване на служители и тяхната висока средна възраст, така и с ограничените правомощия на командирите по осъществяване на ефективен контрол на охраната. Реорганизацията се налага за подобряване на сигурността и намаляване на риска от нерегламентиран достъп до охраняемите обекти.

Има изменения и допълнения в графиците и разчетите за развитие на въоръжените сили на Република България до 2026 година, които не са явни. Посочва се, обаче, че с промяната ще се повишат способностите на въоръжените сили.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка