В Карлово откриха паметник на ракетчика

Pan.bg 29 авг 2022 | 06:56 views (539) commentaries(0)
img С воински ритуал днес в Карлово бе открит Паметника – Мемориален знак на българския ракетчик. Организатор на изграждането и на самото откриване е Общинската организация “Васил Левски” на СОСЗР с председател полковник от запаса Георги Георгиев и секретар майор от запаса Стефан Груев. Открита бе и възпоменателна плоча на основателя на Ракетните войски – генерал-лейтенант Димитър Желев Тодоров. След прерязването на лентата беше извършено и освещаване на паметника от Негово Високоблагоговейнство отец Марко Тодоров – архиерейски наместник на Карловска духовна околия. С поднасяне на цветя присъстващите отдадоха почит на военнослужещите от ракетните войски.

В събитието участваха полковник Мирослав Костадинов – заместник-командир на 61 механизирана бригада и военнослужещи от формированието, Пламен Славов – заместник-министър на културата, Доньо Тодоров – председател на Общински съвет – Карлово, и.д. директор на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ в МО Диян Валянов, който връчи плакети на на офицери от запаса, подполковник Димитър Мерудийски – началник на военно формирование 22680 – Карлово, заместник-председателят на СОСЗР бригаден генерал от запаса Стефан Стефанов, председателят на СОСЗР – София област полковник от запаса Христо Петков, представители от община Карлово, членове на Областната и общинска организация на СОСЗР, военнослужещи от запаса и резерва, служили в Ракетните войски на Република България, гости и жители на град Карлово.

***

Монументът е посветен на офицерите, сержантите и войниците, служили в 56-та ракетна бригада в Марино поле и ракетните поделения край Карлово. Тази година на 28 август се навършват 60 години от първия пуск на българска оперативно-тактическа ракета, изстреляна от полигона “Капустин Яр” в Съветския съюз.

Цялостната дейност по изграждането на паметника бе осъществена от Общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Карлово. За целта бе избрано място и бе проведена кампания за набиране на средства. Монументът представлява копие на оперативно-тактическата ракета 8К-14, която е на въоръжение в Българската армия до началото новото хилядолетие, когато България става член на НАТО.

В Карловския гарнизон са действали няколко ракетни поделения, най-големите от които са 56-та ракетна бригада и 129 Подвижна ракетно-техническа база. До тяхното закриване в района на Марино поле близо 300 офицери и хиляди войници в продължение на 30 години тренират усилено как се стикова ракета-носител с боен заряд, проиграва се получаването на ядрена бойна глава от тогавашния СССР и насочването на ракетата към определена цел. Ракетите са били с диапазон на поразяване от 50 до 300 км, можели да ударят примерно Истанбул или базите на американския флот в Бяло и Егейско море. Корпусът на ракетата бил дълъг 8 метра, а с бойната глава надхвърлял 11 метра. Конвенционалният заряд бил 500 килотона – 10 пъти по-голям от онзи на бомбата, поразила Хирошима през 1945-а. Нашите ракетчици са участвали в тренировъчни пускове на полигона Капустин Яр край Волгоград в Съветския съюз.image

пан.бг
Източник: Otbrana.com
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка