Преди 35 години в Карлово завършва Випуск „Васил Левски – 1987 г.“

Pan.bg 29 авг 2022 | 16:40 views (627) commentaries(0)
img pan.bg
Източник: otbrana.com


Над Карлово разпукват светлини пъстроцветни ракети. Понася се нестихващо воинско ура. В бойния строй навлиза ново офицерско и сержантско попълнение. В големи и малки, в близки и далечни гарнизони те ще намерят своето достойно място, ще дадат младежкия си принос за високата бойна готовност на армията ни.

Това е спомен от преди 35 години. В града на Апостола на свободата са построени блоковете на випускниците от Военна академия „Георги С. Раковски“, ВНВУ „Васил Левски“, ВНВАУ „Георги Димитров“ и ССВАУ, ВНВВУ „Георги Бенковски“, ВНВМУ „Никола Йонков Вапцаров“ и МСВМУ „Антон Иванов“, ВНВСУ „Генерал Благой Иванов“ и ССВСУ, ССВУ „ Георги Измирлиев“ и ССВМУ „Маестро Георги Атанасов“.


Строят командва тогавашният началник на военното училище във Велико Търново генерал-майор Пею Янчев. Контраадмирал Стою Стоев прочита заповедта за обявяване името на випуска, за присвояване на първо офицерско и сержантско звание и награждаване на първенците . Випускниците за поздравени от министъра на отбраната армейски генерал Добри Джуров. На приветствието отговаря лейтенант Юри Павлов.

Първенци на ВНВУ са двамата братя лейтенантите Юри и Валентин Павлови. Те тръгват по пътя на баща си, който 35 години служи в армията. Най-добър в усвояването на артилерийската наука е лейтенант Стоян Станкулов – първенец на военното училище в Шумен. Той също е потомствен офицер. Подводничарът Атанас Чалканов е най-добрият сред випускниците на Военноморското училище. След четири години в сержантското училище и пет във висшето лейтенант Младен Милков става първенец на ВНВВУ в Долна Митрополия. Първи сред най-добрите випускници на Военното строително училище в София е лейтенант Радослав Атанасов. Трима капитани са първенци на Военна академия – Димитър Манчоров, Михаил Христов и Цаньо Цанев.

Кой къде е днес след 35 години? Би могъл да се обади поне по фейсбук. Честита годишнина на целия „Випуск „Васил Левски – 1987 г.“!
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка