Заместник-министърът на отбраната Теодора Генчовска участва в ден за високопоставени гости на учението „Seven Stars 22“

Pan.bg 06 окт 2022 | 19:37 views (335) commentaries(0)
img pan.bg
Източник: ИЦ на МОЗаместник-министърът на отбраната Теодора Генчовска участва в ден за високопоставени гости на учението „Seven Stars 22“ във Велес, Република Северна Македония. От българска страна участва и директорът на Щаба на отбраната генерал-майор Стайко Прокопиев.

Командно-щабното учение „Seven Stars 22“ е деветото от създаването на Бригада „Югоизточна Европа“ (SEEBRIG). Тази година то се провежда в периода от 28 септември до 7 октомври на учебния полигон „Криволак“ и в казармения район „Алекса Демниевски - Бауман“ във Велес. По време на учението се отработват въпроси, свързани с участието на командването и щаба на SEEBRIG и подчинените национални подразделения в процеса на вземане на решения по време на мироподдържащи операции в зоната на мисията. Използват се и процедурите на НАТО при управлението на информационния поток от щаба към подчинените формирования, както и се демонстрира оперативната съвместимост на комуникационно-информационната система.

Сценарият на „Seven Stars 22“ включва създаване и нарастване на кризисна вътрешнополитическа обстановка във фиктивна държава. Това от своя страна налага въвеждането на мироопазващи сили (SEEBRIG). Българските въоръжени сили участват в учението с щабен елемент от шестима офицери от състава на Сухопътните войски.

Бригада „Югоизточна Европа“ (SEEBRIG) е основана през 1999 г. като резултат от усилията на 7 държави, главно от Балканския полуостров, към опазване на регионалната сигурност и стабилност, както и за насърчаване на добрите междусъседски отношения между страните в региона.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка