Проект EDIDP LynkEUs – успех на пусковете с ПТУР AKERON MP в Кипър

Pan.bg 07 окт 2022 | 17:53 views (607) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan,bg
По информация на mbda.com

MBDA и неговите партньори от проекта LynkEUs на Европейската програма за индустриално развитие на отбраната (EDIDP) се събраха в Кипър на 28 и 29 септември 2022 г., за да проведат статични и динамични презентации и демонстрации с реални пускове. Двете изстрелвания на ПТУР AKERON MP бяха успех и важна стъпка в дефинирането на първоначална оперативна концепция за европейска способност за поразяване на цели отвъд линията на видимост (BLOS).

Това е първият път, когато са извършени стрелби с пълна конфигурация на функционалната верига за BLOS с бойната ракетна система AKERON MP. Две ракети бяха изстреляни от купол IMPACT, интегриран на бронеавтомобил SHERPA, поразявайки цел, засечена от микро безпилотен летателен апарат (UAV) чрез киберзащитена връзка. Това е и първият път, когато BLOS стрелба е извършена от бойна машина.

На 28 септември 2022 г. в базата на националната гвардия в Кипър статични и динамични демонстрации представиха и утвърдиха способностите, разработени от различните партньори в рамките на проекта. Сред статичните демонстрации бяха презентации на технологии като сензори, навигация, 3D моделиране, кацане на UAV и киберзащита. Консорциумът LynkEUs също така извърши динамични демонстрации с различни UAV, включително микро-UAV, оборудван с ново поколение европейски инфрачервени сензори и демонстрации с различни безпилотни наземни средства (UGV), оборудвани с функции за наблюдение и обозначаване на сензори тип „топка“ или със среден купол. Партньорите също така представиха концепция за интегриране на способностите за BLOS пуск (AKERON MP и NX70 micro UAV) върху оръдеен купол, интегрирана в бронирана модулна бойна машина.

Двете успешни стрелби с ПТУР AKERON MP, извършени от MBDA и нейните партньори с подкрепата на МО на Кипър, бяха извършени на 29 септември в две различни оперативни конфигурации. Еднаната конфигурация бе с оператора на UAV, разположен в бронеавтомобил SHERPA, носител на ПТУР, и представляваща пълна самостоятелна способност. Втората конфигурация бе с пилота на БЛА, разположен в друга бойна машина на един километър от ракетата-носител, което е типично за съвместна бойна операция.

Ерик Беранжер, главен изпълнителен директор на MBDA, заяви: „Успехът на тези демонстрации и стрелби е първата конкретна стъпка в прилагането на европейска автономна сухопътна бойна способност за BLOS, която е критична в геостратегическия контекст на границите на Европа. Те също така демонстрират съществения принос на AKERON MP към тази способност. Проектът LynkEUs удостоверява способността на MBDA да изпълнява сложни проекти и да обединява умения и опит от цяла Европа“.

--------------------
LynkEUs е проект, избран от Европейската комисия през юли 2020 г. като част от Европейската програма за индустриално развитие на отбраната (EDIDP) 2019. Проектът има за цел да дефинира, а след това и да тества, предварителна концепция за операции за европейска BLOS способност и да демонстрира доказателство за това чрез пълномащабна кампания реални пускове, както и идентифициране на направления за еволюция и подобряване на цялата функционална верига за BLOS.

Този проект е първият технологичен принос към целите на проекта за способности EU BLOS, одобрен на 19 ноември 2018 г. в рамките на постоянното структуинано сътрудничество (PESCO), който има за цел да разработи фамилия ракети BLOS с ръчно управление със задно изображение. Този проект получи финансиране от Европейската програма за индустриално развитие на отбраната (EDIDP) съгласно споразумение за безвъзмездна помощ № EDIDP-NGPSC-2019-014-LynkEUs.

Проектът LynkEUs се координира от MBDA и включва следните партньори: Aditess, FN Herstal, John Cockerill Defense, Novadem, SAFRAN, THALES, Кипърския институт, Кралската британска военна академия, Signal Generics, XENICS, МО на Кипър, МО на Белгия и МО на Франция под егидата на Европейската комисия. Подизпълнители са DELAIR, Milrem Robotics и CARMENTA.

Изборът на водения от MBDA проект MARSEUS (Модулни архитектурни решения за държавите от ЕС), предложен за финансиране през юли 2022 г. от Европейската комисия, като резултат от поканите за предложения на Европейския фонд за отбрана за 2021 г., е втора стъпка от цялостна индустриална и технологична пътна карта, насочена към разработване и съзряване, под пълен европейски орган за проектиране, на различните компоненти на възможностите на BLOS и тяхната взаимовръзка. MARSEUS има за цел да подобри възможностите за BLOS, инициирани от проекта LynkEUs. Той също така ще изучава компоненти и функции на архитектурата, свързани с възможностите на BLOS Extended Range и BLOS Extended Capacity, както и ще обмисля нови функционалности, свързани с аспектите на със съвместните бойни действия и обучението.

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка