България сдаде на Италия ролята на Рамкова държава за батальонната бойна група на НАТО в България (ГОЛЯМА ЕКСЛУЗИВНА ГАЛЕРИЯ)

Pan.bg 18 окт 2022 | 06:42 views (16531) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bgНа 17 октомври 2022 г. на учебен полигон „Ново село“ България сдаде ролята Рамкова държава на създадената на 1 март бойна група на НАТО, част от инициативата за усилена бдителност на НАТО в отговор на руската операция в Украйна.

Бойните групи на НАТО в Източна и Югоизточна Европа
Създаването на бойните групи в Югоизточна Европа е съществена част от възпиращия и отбранителен потенциал на НАТО. Такива бойни групи бяха сформирани в държавите от югоизточния фланг на Алианса - България, Румъния, Унгария и Словакия по подобие на вече съществуващите в Естония, Латвия, Литва и Полша.
Батальонната бойна група (ББГр) в България бе сформирана на 1 март 2022 г., България пое ролята на рамкова държава и страна-домакин. На 4 март т. . бе декларирано постигането на първоначални оперативни способности.
Към момента в батальонната бойна група участват България, Италия, САЩ, Гърция. Участие е потвърдено и от Албания, Черна гора, Северна Македония, Турция и Румъния.
Пълни оперативни способности групата в България трябва да постигне до края на 2022 г. В бъдеще групата ще участва в учения на НАТО, което ще повиши колективните отбранителни способности и оперативната съвместимост на съюзниците в Алианса.
Изграждането на боеспособна бойна група на българска територия е израз на решимостта на съюзниците за усилване на възпиращия отбранителен потенциал на югоизточния фланг на НАТО. Основната цел на Алианса е да гарантира свободата и сигурността на всички съюзни държави, тяхната териториална цялост.

Церемонията
За участие в официалната церемония до сдаването на ролята на Рамкова държава, на учебен полигон Ново село пристигнаха президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев; министъра на отбраната на България Димитър Стоянов; министъра на отбраната на Италия Лоренцо Гуерини; върховният командващ Съюзното командване на НАТО по операциите ген. Кристофър Каволи; Началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов, Началникът на Щаба на отбраната на Италия адм. Джузепе Каво Драгоне; висши офицери от МО, ЩО, СКС, СВ, ВВС и ВМС на България; висши офицери от Въоръжените сили на Италия, представители на държавите участници в Батальонната бойна група, на висшия офицерски състав от командната структура на силите на НАТО, италианските Въоръжени сили и Българската армия, представители на дипломатическия корпус, представители на местната власт.
На спортния терен в американската част на УП „Ново село“ бяха строени представителните роти на Националната гвардейска част, на 42-и механизиран батальон на 2-ра тунджанска бригада, от чийто състав е механизираната рота участваща в ББГр; на 82-и пехотен полк „Торино“, част от бронирана бригада „Пинероло“ на италианската армия, рота от СВ на САЩ в Европа, взвод от СВ на Гърция.
Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев прие доклада на командващия церемонията флотилен адмирал Галин Манев, НЩ на СКС. Интересното бе, че за първи път командите по време на цялата церемония бяха давани на английски език.
Президентът Радев се поклони пред националното знаме, обходи строя представителните роти и зае мястото си на официалната трибуна.
Със стилна церемония гвардейци от Националната гвардейска част внесоха националните флагове на Българияи Италия ифлагана НАТО и ги издигнаха под звуците на националите химни на България и Италия. Трети бе издигнат флага на НАТО.
В словото си към участниците в церемонията президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев заяви: „Само преди три месеца Алиансът прие своята нова Стратегическа концепция, която определя заплахите и рисковете пред нашата сигурност и очерта нови подходи и решения, които да гарантират, че войната в Украйна няма да разпростре своята територия. Че държавите членки, граничещи с конфликта, ще могат да разчитат на системата за колективна сигурност.
Министърът на отбраната на Италианската република Лоренцо Гуерини заяви: „Бойната група е символ на принципите на НАТО за споделяне на отговорностите и на стремежа към мир и свобода. Приятелството между италианския и българския народ е израз на все по-голямата сплотеност в Европа и благодари за гостоприемството, за приноса на страната ни към колективната сигурност, за професионализма на българските военнослужещи. Участието на Италия в мисиите и инициативите на НАТО в България, Словакия, Румъния и Унгария е изключително необходим и неизбежен отговор на заплахите за сигурността, които се породиха от агресията на една държава спрямо друга суверенна държава, от агресията на Русия спрямо Украйна. Ние всички искаме мир, всички вярваме в мира, всички работим за мир, но постигането му зависи от баланса на силите и това е нещо, което само трансатлантическият алианс може да гарантира. Югоизточният фланг на Алианса е от стратегическа важност за съюза“.
Върховният командващ Съюзното командване на НАТО по операциите генерал Кристофър Каволи заяви: „Участието в бойната група е символ на устойчивостта, силата и решимостта на Алианса“.

Подписването на документа за Рамкова държава на ББГр
Официалният документ по предаване на отговорността бе подписан от досегашния командир на бойната група подполк. Велин Кехайов, командир на 42-ри механизиран батальон във 2-ра механизирана бригада, и от командира на италианския военен контингент полк. Франческо Алаймо. Тя излязоха, придружени от своите адютанти, с маршова стъпка от редиците на своите подразделения и седнаха на маса с лице към официалните гости, подписаха първия екземпляр на документа, адютантите им размениха папките, след което двата офицери подписаха и втория екземпляр и официални си размениха папките с подписаните документи.

Наградените
Министърът на отбраната Димитър Стоянов награди трима български и трима италиански военнослужещи за принос и заслуги към изграждането на бойната група на територията на Република България. С награден знак „За принос към Министерството на отбраната“ бяха наградени ген.-майор Франческо Бруно, командир на дивизия „Акуи“, флотилен адмирал Алберто Содомако от Щаба на отбраната на Италия и полковник Масимилиано Монджилло от Съвместното оперативно командване на Италия. С плакет на Министерството на отбраната бяха наградени полк. Васил Енчев, ЗНЩ по операциите на СВ; полк. Бойко Марков от дирекция „Стратегическо планиране“ и подполк. Велин Кехайов.

Изявленията на българските официални лица
„Има спешна нужда от финансиране и модернизация на Българската армия, за да можем да преодолеем технологичната пропаст между българската и съюзните армии от НАТО. Целта на военното и политическото ръководство на Министерството е в бюджета за следващата година средствата за отбрана да достигнат 2% от БВП. Нашите съюзници от НАТО вече говорят за 2,5% от БВП, като визията е да се стигне до 3% през 2030 г. Виждате колко голяма е разликата. Ние все още се борим за 2 %“, коментира министърът на отбраната Димитър Стоянов в отговор на въпрос на българското списание за въоръжение и техника „Клуб ОРЪЖИЕ“.
Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов подчерта положените значителни усилия за изграждането и трансформацията на бойната група от национален до многонационален мащаб с рамкова държава. „Това е първата стъпка. Нашето ниво на амбиция е тази бойна група в случай на нужда бързо да се трансформира в бригада Двата ключови елемента - модернизацията на Българската армия и изграждането на съответната инфраструктура, която да създаде условия за съюзниците при необходимост бързо да усилят нашия потенциал“.
Адмирал Ефтимов посочи мотивацията на военнослужещите като най-важното условие за реализацията на целите. „Няма ли мотивация, нито старото съветско оръжие, нито най-съвременното оръжие може да бъде използвано ефективно и да даде необходимия отбранителен потенциал. Тук на полигона нашата артилерия, която е от съветско време, тренира с модерни безпилотни системи“ допълни Началникът на отбраната.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


България сдаде на Италия ролята на Рамкова държава за батальонната бойна група на НАТО в България (ГОЛЯМА ЕКСЛУЗИВНА ГАЛЕРИЯ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/48 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка