Турски РСЗО TRLG-230 в Украйна

Pan.bg 28 ное 2022 | 21:58 views (1779) commentaries(0)
img
пан.бг

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

Турски РСЗО TRLG-230 в Украйна

През последните месеци Украйна загуби повече от 900 ракетни системи за залпов изстрел и сега се опитва да компенсира загубите с чуждестранно оборудване. Онзи ден стана известно, че турската РСЗО TRLG-230 стана следващият вносен модел на въоръжение в украинските формирования. Все още няма подробна информация за доставката на такова оборудване, но наличните данни ни позволяват да направим някои изводи.

Нова доставка

На 21 ноември известният ресурс Oryx публикува статия за военно-техническото сътрудничество между Турция и Украйна през последните месеци, след началото на руската специална операция. В него са изброени различни модели оръжия и техника турско производство, които са прехвърлени на украинската страна. В същото време една от тези доставки се споменава за първи път в откритата преса.

Oryx съобщава, че още през лятото Украйна е получила реактивни системи за залпов изстрел TRLG-230, произведени от турската компания Roketsan. По-точна информация за срокове на доставка, количество оборудване и др. не е дадено. В същото време ресурсът оценява потенциала на турската MLRS, когато се използва заедно с разузнавателни и ударни БЛА, също доставени от Турция.

Скоро информацията за доставката на турски РСЗО беше потвърдена от украинските медии. Повече подробности обаче не бяха предоставени. Въпреки това беше публикувано видео, което показва системата TRLG-230 в зона на военни действия. Демонстрира се само една бойна машина на огнева позиция и изстрелване на един ракетен снаряд. Кога и къде е заснет този видеоклип не е известно. В същото време е направен в черно и бяло, което затруднява определянето дори на приблизително време за заснемане.

По този начин в момента е достоверно известен само самият факт на доставката на РСЗО турско производство. Количеството техника, която се озова в Украйна, както и боеприпасите за нея, остават неизвестни. Също така няма точна информация за бойното използване и получаването на каквито и да е резултати. Публикуваното видео с изстрелване на една ракета „в тази посока“ по никакъв начин не разкрива тези проблеми.

Все още не се съобщава и за унищожаването на системи TRGL-230. Опитът от последните месеци обаче показва, че всяка проба чуждестранно оборудване, попаднала в Украйна, бързо попълва списъка на загубите. Ако турските РСЗО наистина се появят в зоната на военните действия, новината за тяхното поражение няма да закъснее.


Модерно решение

Турската отбранителна индустрия, представлявана от Roketsan, има богат опит в създаването на ракетни системи за залпов изстрел - през последните десетилетия бяха разработени няколко такива проекта. РСЗО TRG / TRLG-230 е най-новата разработка от този вид. Системата е създадена в края на десетата година, а официалното й представяне се състоя миналата година на изложението IDEF-2021.

TRG-230 е проектирана като модерна мобилна реактивна артилерийска система с голям обсег и повишена точност. Такива задачи бяха решени както с помощта на добре познати и доказани решения, така и благодарение на нови компоненти. По-специално, един от вариантите на ракетния снаряд получи лазерно насочване, което е нехарактерно за такива боеприпаси.

Roketsan активно промотира своите РСЗО на международния пазар и като цяло успя в това. През януари 2022 г. стана известно за първия експортен договор за доставка на TRG-230. Първият клиент на този продукт бяха въоръжените сили на Бангладеш и към момента на появата на такава новина те успяха да получат няколко нови РСЗО.

Доскоро не са съобщавани други чуждестранни поръчки. Турската армия също не проявява видим интерес към една перспективна система. Сега стана известно, че преди няколко месеца поне една система отиде в Украйна. Дали това е пряка заповед на киевския режим или оборудването е изградено за турска сметка като помощ, не се знае.

Технически характеристики

От гледна точка на цялостната архитектура, турският TGR / TRLG-230 не се различава от масата на други РСЗО. Основният компонент на системата е самоходна бойна машина от типа MBRL на колесно шаси, оборудвана с универсална пускова установка за различни видове ракети. Такава система е в състояние бързо да достигне дадена позиция и да атакува различни вражески цели на тактическа дълбочина.

Опитните и добре познати серийни MBRL са изградени на четириосно шаси на руския завод КамАЗ. Оригиналната машина е допълнена с нивелиращи крикове и корпус с необходимото оборудване зад кабината. Въртящата се платформа с пусковата установка е поставена в задната част на товарното пространство. Побира шест транспортно-пускови контейнера с 230-мм ракети.


THR-230 използва едноименната самоходна управляема ракета, проектирана от Турция. Това е продукт с тегло 215 кг, вграден в кутия с променлив диаметър с максимален калибър 230 мм. Насочването и бойната глава са разположени в главата на ракетата, а останалата част от корпуса е дадена за двигател с твърдо гориво. Обхват на изстрелване - от 20 до 70 км.

Има две модификации на ракетата с различни методи за корекция/насочване. Първият е оборудван само с навигационни средства, инерционни и сателитни (включително базирани на руски ГЛОНАСС сигнали). Във втория случай навигацията се допълва от лазерен търсач - тази версия на системата се нарича TRLG-230. По данни от навигационните средства или търсача автопилотът управлява кормилата и коригира траекторията на полета. За ракета с основна конфигурация KVO не надвишава 10 m.

И двете ракети са оборудвани с осколочно-фугасна бойна глава с тегло 42 кг. Целите в радиус от най-малко 50-55 m са изложени на готови суббоеприпаси под формата на малки топки. Предпазителят осигурява детонация при контакт с повърхността или на дадена височина.


Предимства и недостатъци

Като цяло турската РСЗО TRG / TRLG-230 е доста интересен модел. Тя е подобна на други ракетни системи за многократно изстрелване, но има различни характеристики и възможности. В същото време не всички съществуващи разлики са недвусмислено положителни и дават само предимства.

Така че трябва да имате предвид декларираните характеристики на ракетите. Два такива продукта са изработени в калибър 230 мм и в това отношение те са подобни на снарядите за руската РСЗО „Ураган“. Турските боеприпаси обаче имат обсег до 70 км, което позволява да се сравняват с ракетите на руския Смерч.

В същото време TRG-230 губи предимство и от двете руски РСЗО по отношение на полезния товар и въздействието върху целта. Ракетата от Roketsan носи бойна глава от 42 kg, докато продуктите за Ураган, въпреки по-малкия калибър, доставят най-малко 90 kg товар до целта. Освен това турският снаряд има само един вид оборудване.


Ракета отблизо

Проектът TRG-230 предвижда оборудване на ракетата със средства за корекция на траекторията, които повишават точността на попадението. Такива системи са характерни за всички съвременни MLRS, а турският продукт не получава никакви предимства пред чуждестранните конкуренти.

В същото време беше разработена ракета с лазерно насочване - уникален боеприпас за РСЗО. Такъв продукт е в състояние да удари определен обект, осветен от лазерен указател. С подходящи средства за разузнаване и осветление, ракетата TRLG-230 превръща конвенционалната РСЗО в далекобойно и високоточно оръжие. В същото време повишаването на точността може да компенсира ограниченията върху масата на бойната глава.

Рекламна кампания

По този начин, от техническа гледна точка, Roketsan TRG-230 MLRS е модерен и интересен модел със специални възможности. Той е доста способен да заинтересува потенциалните купувачи и да намери своето място на пазара. В същото време клиентите могат да бъдат привлечени не само от рекламни материали, но и от резултатите от реална бойна употреба.

Възможно е няколко от тези РСЗО да са били прехвърлени в Украйна не само като помощ. Турската страна може да планира пълноценна рекламна кампания - както вече беше с дроновете. В този случай TRG-230 ще бъде възхваляван по всякакъв възможен начин и ще демонстрира резултатите от бойното използване. В същото време те ще се опитат да скрият всякакви проблеми, загуби и т.н.

Трябва да се отбележи, че успехът на такава рекламна кампания веднага поражда съмнения. Малко вероятно е голям брой РСЗО да бъдат прехвърлени в Украйна и няколко превозни средства няма да са достатъчни, за да компенсират загубите от последните месеци. Освен това украинската артилерия не трябва да се надява на изключителни резултати в бойното използване. По-специално, поради това, че руската противовъздушна отбрана се е научила да сваля ракети от различни реактивни системи за залпов изстрел, а други видове войски нанасят ефективни ответни удари.

с предвидими резултати

Така още една страна предава модерни оръжия на режима в Киев. В същото време видимите белези на подобно снабдяване показват, че целта му далеч не е да помага "в борбата за идеалите на демокрацията". Турската страна изпрати своя РСЗО TRG-230 за допълнителни тестове в реален конфликт, както и за демонстрация на оборудване с рекламна цел.

Малко вероятно е Турция и Украйна да разчитат на изключителни резултати и да очакват, че няколко РСЗО ще могат да променят ситуацията на фронта. Реалното състояние на нещата обаче изобщо не им пречи да говорят за изключителни успехи, победи и т.н. - с цел създаване на необходимия имидж и реклама. Все още обаче не е ясно как потенциалните клиенти ще реагират на подобна реклама.

Автор:
Рябов Кирил
Използвани снимки:
Рокетсанизточник

военное обозрение

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Турски РСЗО TRLG-230 в Украйна

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/3 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка