Единствената батарея: испански гаубици Mod 56 за Украйна

Pan.bg 29 ное 2022 | 08:30 views (2125) commentaries(0)
img
пан.бг

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
Единствената батарея: испански гаубици Mod 56 за Украйна

През тази година Испания няколко пъти изпрати различни оръжия и оборудване в Украйна, а също така помогна с обучението на персонала. Сега се подготвят нови доставки на различни материални части. Така наскоро стана известно, че испанските въоръжени сили ще предадат на Киев малък брой остарели 105-мм планински гаубици Mod 56.

По официални данни

В началото на ноември в испанската преса се появиха нови данни за военна помощ за Украйна. По-специално беше съобщено, че определен брой украински военнослужещи ще пристигнат в испанските бази. Неназованото число представлява артилерийски части. Под ръководството на местни инструктори те ще трябва да овладеят испанските гаубици "105/14".

На 10 ноември испанският министър на отбраната Маргарита Роблес официално разкри и изясни текущите планове за предоставяне на военна помощ на Киев. Тя припомни, че подобни мерки все още са разделени на три направления: испанската страна предоставя различно военно оборудване, обучава персонал и организира медицинско обслужване.

В контекста на трансфера на техника министърът за първи път официално спомена гаубиците 105/14. Точният брой такива оръдия, които ще бъдат изпратени в Украйна, не се посочва. На базата на сухопътните сили в град Алмерия сега се извършва подготовката на общо 21 души.


В процес на разгръщане

Времето за изпращане на гаубици в Украйна все още не е посочено. Възможно е тази батарея да отиде на мястото на обслужване в близко бъдеще. Процесът на изучаване на работата с оръдието отнема няколко седмици и е започнал преди много време, така че може да бъде близо до завършване.

Засега става дума само за една батарея, включваща само няколко гаубици. Очевидно е, че потенциалът и стойността на такава единица в сегашната среда са минимални. Все още не се съобщава дали доставките на подобни оръжия ще продължат в близко бъдеще. Испания има такава възможност, но не се знае дали ще я използва.

От средата на века

105-мм планинска гаубица "105/14" е по-известна под оригиналното наименование Oto Melara M56 / Mod 56. Това оръдие е разработено през първата половина на 50-те години по поръчка на италианската армия. Нейните алпийски части се нуждаеха от лека и компактна артилерийска система за директен огън и надземни траектории. Работата отне няколко години и в средата на десетилетието гаубицата беше пусната в експлоатация.

Първият клиент на гаубицата Mod 56 беше италианската армия. По време на работа оръдието показа висока производителност и други положителни качества. Скоро те заинтересуваха и чуждите военни, което доведе до началото на експортни доставки. В продължение на няколко десетилетия Oto Melara е изпълнил над 30 чуждестранни поръчки. Испания беше един от клиентите.Гаубиците Mod 56 са били многократно използвани в реални военни операции. През първата половина на шейсетте години британската армия ги използва по време на конфликти на Арабския полуостров. Няколко години по-късно италианските гаубици бяха използвани в ограничена степен от Австралия и Нова Зеландия във войната във Виетнам. Също така използването на аржентинските M56 във Фолклендската война беше доста широко известно.

По едно време Испания придобива около 185-190 италиански планински гаубици. Тяхната експлоатация продължи половин век. Към днешна дата на въоръжение остават не повече от 18-20 гаубици, които не се считат за пълноценно огнестрелно оръжие. Основната част от оръжията се използват за тренировъчни цели или за салюти.

Известно е, че в хода на извеждането от експлоатация значителна част от гаубиците 105/14 са отишли ​​в бази за съхранение. Вероятно оръжията за Украйна са взети от консервацията. В допълнение, наличието на някои резерви на теория ви позволява да продължите такива доставки. Единственият въпрос е броят на гаубиците, които все още могат да се използват.

Специален дизайн

Гаубицата Oto Melara Mod 56 е разработена специално за планински части, като се вземат предвид спецификите на тяхната бойна работа. Прототипът трябваше да бъде лек и лесен за транспортиране, вкл. в трудни условия. В същото време трябваше да осигури борбата с живата сила, част от оборудването и сградите на противника.

По отношение на своята архитектура M56 практически не се различава от другите теглени оръдия на своето време. Системата е изградена на базата на карета с плъзгащи се легла и колела, а също така има въртяща се горна машина с щитов капак и люлееща се част. Сглобеното оръдие е с дължина 3,65 м и маса 1290 кг, без да се брои боекомплектът.


Възможно е оръжието да се разглоби на 12 единици, които могат да се транспортират с товарни животни или всяко превозно средство. Сглобяването на гаубица отнема само няколко минути. Когато е сглобен, Mod 56 се тегли от кола или се преобръща от екипаж от седем души. Може да се транспортира с различни хеликоптери, както в пилотската кабина, така и на външна подвеска.

Mod 56 е изграден около 105 mm нарезна цев с дължина 14 klb. Осигурени са дулен спирач с прорези и вертикален клин. Цевта е монтирана на хидропневматични противооткатни устройства. Осцилиращата част дава ъгли на повдигане от -7° до +65°. Горната машина осигурява хоризонтално насочване в сектор с ширина 56 °. Артилеристът използва телескопични и панорамни мерници, както и механизми за ръчно насочване.

Гаубицата използва унитарни изстрели от типа 105 x 372 mm R. Късата цев ускорява снаряда до 415 m/s, а максималната далечина на стрелба достига 10 km. Скорост на огън - до 8-10 rds / min.По време на представянето си планинската гаубица Oto Melara Mod 56 е модерно и ефективно оръжие. Той отговаря напълно на изискванията на клиента и има характерни характеристики и възможности, които допринесоха за широкото му разпространение. Оттогава обаче измина повече от половин век и ситуацията се промени.

M56 отдавна е остарял. Калибър 105 mm със сравнително къса цев сериозно ограничава огневата способност и мощността на боеприпасите. В това отношение италианската гаубица е сериозно с по-ниски показатели от други общи образци. Освен това се тегли, а в съвременния конфликт това е допълнителна заплаха. Като цяло Mod 56 вече е изразходвал целия си потенциал, заложен в средата на миналия век.
Както вече е известно, няколко от тези гаубици ще бъдат изпратени от Испания в Украйна. Резултатите от тази "помощ" са доста предвидими. Съдейки по декларирания брой обучени артилеристи, испанската армия ще предостави не повече от 3-4 оръдия. Една батарея, въоръжена с гаубици с ограничена производителност, не би представлявала забележима заплаха.

Може би в бъдеще Испания ще продължи да изпраща 105-мм гаубици, но в този случай ситуацията няма да се промени коренно. Броят на оръдията и скоростта на доставката им ще бъдат недостатъчни за пълноценно превъоръжаване. В същото време ограничените характеристики ще доведат до допълнителни рискове.Автор:
Рябов Кирил
Използвани снимки:
Испанското министерство на отбраната, Wikimedia Commonsизточник

тасс
Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Единствената батарея: испански гаубици Mod 56 за Украйна

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/3 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка