Словакия прехвърля БМП-1 на Украйна като част от кръгова сделка с Германия

Pan.bg 30 ное 2022 | 02:45 views (480) commentaries(0)
img
пан.бг

Словашкият министър на отбраната Ярослав Наги потвърди прехвърлянето на партида БМП-1 на Украйна като част от кръгова сделка с Германия


Украинската армия беше попълнена с още 30 съветски бойни машини на пехотата, партида БМП-1 беше прехвърлена в Украйна от Словакия. Това заяви министърът на отбраната на Републиката Ярослав Наги.


Братислава достави на Киев 30 бойни машини на пехотата BMP-1 от присъствието на словашката армия в замяна на германски танкове Leopard 2A4, сделката беше сключена в средата на месеца. Според министъра на отбраната на Словакия цялото оборудване вече е на територията на Украйна, кога е попаднало там, той не уточни, просто потвърди прехвърлянето и благодари на министъра на отбраната на Германия Кристина Ламбрехт „за сътрудничеството“.

Радвам се да потвърдя, че 30 словашки бойни машини на пехотата БМП-1 са предадени на Украйна

- написа Наги в една от социалните мрежи, като добави, че доставката е станала като част от кръгова сделка с участието на Словакия, Германия и Украйна.

На 15 ноември 2022 г. словашкото военно ведомство, от една страна, и германското министерство на отбраната с групата Rheinmetall, от друга страна, подписаха споразумение, според което Словакия ще получи 15 танка Leopard 2A4, които са преминали основен ремонт с модернизация . Това бронирано превозно средство преди това е било на въоръжение в различни страни, след като беше изведено от експлоатация, беше закупено от Rheinmetall и приведено в бойна готовност. В замяна Братислава се ангажира да достави на Киев 30 БМП-1 от наличността на словашката армия.

По този начин въоръжените сили на Украйна получиха още 30 бойни машини на пехотата съветско производство, в какво състояние е техниката все още не е известно.

По-рано германците подписаха подобно споразумение с чехите, като им предложиха 14 танка Leopard 2A4 и един BPz 3 Büffel ARV като компенсация за танковете T-72M1, прехвърлени преди това на Украйна.

Използвани снимки:
Министерство на отбраната на Словакияизточник

военное обозрение
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка