Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев: Висшето военно ръководство трябва да продължи да отстоява ускоряването на модернизацията на БА

Pan.bg 08 дек 2022 | 07:54 views (982) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg


image
На 7 декември 2022 г., след края на церемонията за назначаване на нови длъжности и удостояване със висше офицерско звание на 3 офицери от Сухопътни войски, Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев заяви: „За мен особено удоволствие в изпълнение на конституционните ми правомощия да удостоя с висше офицерско звание заслужили офицери от БА. Уважаеми господа генерали, поздравявам ви с новите Ви звания и назначения. Те са израз на признание за Вашите професионални, командирски и лидерски качества. За работа и усилията Ви през годините за развитието на Въоръжените сили на Република България. Съвременната динамично променяща се глобална среда на сигурност поставя все по-високи изисквания към устойчивостта и ефективността на командването. На Вас и Вашите колеги от висшето ръководство на Въоръжените сили се пада честта и отговорността да развива съвременни отбранителни способности адекватни на заплахите; да гарантирате високо ниво на военна подготовка навашите подчинени и съвместимост със съюзниците и да продължите да убеждавате държавното ръководство в необходимостта от ускоряване на модернизацията на Българската армия.


Генерал-лейтенант Попов, Вашето ново назначение като Заместник-началник на отбраната е натоварено с най-високи ангажименти за гарантира на сигурността на страната. Аз съм убеден, че Вашия богат опит и експертиза, натрупани на различни длъжности на тактическо и оперативно ниво, са залог за успех и на тази изключително важна и отговорна длъжност.

Генерал-майор Дешков, от днес поемате командването на Сухопътните войски, гръбнакът на БА. Вярвам, че успехът като командир на 61-а Стрямска механизирана бригада, вашата всеотдайност и професионализъм ще продължат да водят Сухопътните ни войски към нови успехи и тяхната модернизация.

Бригаден генерал Иванов, вашата нова длъжност „Заместник-началник на щаба по операциите“ в Щаба на многонационалния корпус „Югоизток” в Сибиу (Румъния) е продължение на нашия ангажимент за принос към колективната система за сигурност на Алианса. Аз вярвам, че ще вложите целия си опит, знания и умения и няма да жалите сили за продължаване издигането на престижа на БА в многонационален формат.

Искам да използвам този тържествен повод и да се обърна с думи към вашите семейства и близки, чието разбиране, подкрепа и не рядко и саможертва са част от Вашия успех. Благодаря Ви!
Уважаеми господа генерали, поздравявам Ви още веднъж с новите пагони и новите назначения Искаам да Ви пожелая здраве, воля, енергия и несломим дух във Вашите усилия за по-нататъшно развитие на Въоръжените сили, развитие на необходимите способности и издигане на техния авторитет. Продължавайте да служите с чест и достойнство на Родината.
На добър час!“.

image
От името на удостоените с висше офицерско звание, новоназначеният заместник-началник на отбраната генерал-лейтенант Михаил Попов изказа благодарност към военното и политическото ръководство за оказаното доверие: „От името на моите колеги и лично от свое име искам да заяви, че ще се стараем да служим така, щото след време да не съжалявате за избора, който сте направили с нас. Ще продължаваме да даваме своята безпристрастна професионална за процеси и събития, независимо от това какви планове или намерения ще объркаме, защото интересът на БА е над всичко. Нашите основни задължения ще бъдат по продължаване, а в някои случаи и за ускоряване на модернизацията на БА и поддържането на необходимото взаимодействие със съюзниците ни в НАТО. Рязката промяна в средата за сигурност наложи формулирането на нови задачи към Въоръжените сили, но изискванията за това как трябва да служим не са променени.

Сун Дзъ е казал: „Добрият пълководец винаги следва моралния закон и бди за дисциплината и реда. Така той винаги успява да управлява успеха“. Това е начинът по който ние ще служим и това ще изискваме от нашите подчинени. На новите длъжности, ние ще работим за задържане и развитие на способностите на БА и ще следим да изпълнява задачите си по трите мисии на Въоръжените сили.
Бог да пази България!“.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка