Скритата истина за Украйна и американските танкове Abrams

Pan.bg 28 яну 2023 | 09:03 views (3499) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на vesti.bgОстават и въпросителни относно сроковете, в които танковете Abrams могат да бъдат доставени на Украйна

САЩ планират да изпратят на Украйна основния боен танк Abrams в съвременната му конфигурация M1A2, а не по-старата версия A1, бройки от която са складирани в Европа.

Но 31-те танка, предвидени за украинската армия, няма да включват секретния комплект брони, който прави най-новата версия на танка почти неуязвима, съобщава „Политико“, цитирайки свои източници при условие за анонимност, предава БГНЕС.

Версията А2 има усъвършенствана оптика и управление, преработена оръжейна командна станция с подобрено прицелване и независим термовизьор, който позволява самостоятелно сканиране за цели при всякакви метеорологични условия на бойното поле.

Най-радикалните промени са във вътрешността, която е преработена, за да се възползва от новите технологии. Механизмите за управление са дигитализирани, най-вече новата информационна система, която позволява на машините да обменят информация непрекъснато и автоматично и така да си предават цели една на друга. С помощта на новата технология командирите могат бързо да проследяват местоположението на врага и собствените войски, да идентифицират вражеските позиции и да обработват артилерийски заявки.

Но федералната политика на САЩ забранява износа на Abrams с класифицирани бронирани пакети, използвани от американската армия, които включват обеднен уран. САЩ лишават бойните машини от тази секретна броня, преди да ги продадат на други държави.

Пентагонът планира да предостави на Украйна версията А2 в този експортен вид, според един служител на отбраната и още двама души, запознати с процеса на логистиката.

Остават въпросителни относно сроковете, в които танковете Abrams могат да бъдат доставени на Украйна. Те се сглобяват само на едно място - в държавен завод, управляван от „Дженерал Дайнамикс“, в Лима, Охайо. Този завод може да произвежда по 12 танка на месец, но в момента линията е пълна с нови поръчки за Тайван и Полша - поръчки, които би било трудно и вероятно спорно да се оставят на заден план.

Полша е поръчала 250 танка А2, които ще бъдат доставени до 2025 г., но междувременно получава спешно 116 танка М1А1, наскоро пенсионирани от Корпуса на морската пехота на САЩ. Варшава поиска танковете, за да замени бързо 250-те модернизирани Т-72 от съветската епоха, които подари на Украйна миналата година, а закриването на танковите части на морската пехота направи стотици добре поддържани танкове незабавно достъпни.

През 2019 г. Тайван поръча 108 танка M1A2, като първите се очаква да бъдат доставени през 2024 г. САЩ вече не произвеждат М1 и целият процес е започнат отново от нулата, тъй като подобренията няма как да бъдат направени със старата платформа и производствени линии.

Вместо да изпраща на Украйна танкове от наличните запаси, както правеше с предходните доставки на оръжия за Украйна, Пентагонът е поръчал нови машини, които няма да пристигнат на бойното поле в продължение на месеци или потенциално години, предвид промишлените ограничения при производството им.

Междувременно САЩ ще обучават украинските войници как да поддържат и оперират с танковете, както и на тактики за маневриране с комбинирани оръжия, за да им помогнат да интегрират M1A2 в армията на Украйна.

Дори без специалната си броня Abrams значително превъзхожда във всяко отношение танковете от съветската епоха, които Украйна експлоатира в момента.

Но поддръжката в готовност за експлоатация на американските машини може да се окаже предизвикателство за украинците, смятат експерти.

М1А2 са сложни за поддръжка, като грешка на екипажа може да предизвика повреда на двигателя. Същевременно за експлоатацията им е необходима огромна инфраструктура, включително специални ремонтни машини М88.

Има и друг проблем. За разлика от повечето модели танкове, които използват дизелово гориво, Abrams има реактивен турбинен двигател, работещ реактивно гориво JP-8, което е по-скъпо и по-трудно за доставяне.

„М1А2 е сложна оръжейна система, която е предизвикателство за поддръжка“, посочи говорителят на Пентагона бригаден генерал Пат Райдър: „Това беше вярно вчера, вярно е и днес, ще бъде вярно и в бъдеще“.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Скритата истина за Украйна и американските танкове Abrams

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/4 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка