Saab с масови поръчки за противотанкови оръжия (ГАЛЕРИЯ)

Pan.bg 02 фев 2023 | 10:25 views (2131) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на saab.comВ края на 2022 г. и началото на 2023 г. шведският отбранителен гигант Saab получи няколко мащабни поръчки за противотанкови оръжия, произвеждани от него.

NLAW от Швеция
Saab получи поръчка за ПТУР NLAW (Next Generation Light Anti-Tank Weapon) от Шведската администрация за военно оборудване (FMV). Стойността на поръчката е приблизително 900 млн. шведски крони с доставки на продукти, планирани за 2024-2026 г. Поръчката е направена в рамките на рамково споразумение между FMV и Saab.

„Очакваме с нетърпение да продължим да работим в тясно сътрудничество с шведските отбранителни сили и да допринесем за техните противотанкови способности с нашата доказана и надеждна система NLAW“ заяви Йорген Йохансон, ръководител на бизнес направлението Dynamics на Saab.

NLAW е противотанкова ракетна система, изстрелвана от рамо, която атакува танка отгоре. Той съчетава простотата на леките противотанкови оръжия с предимствата на тежките управляеми ракетни системи, управлявани от екипаж. С NLAW един войник може да унищожи силно защитен модерен основен боен танк на разстояние между 20 и 800 метра.

Поръчка от Латвия за боеприпаси за Carl-Gustaf М4
Saab получи поръчки от МО на Латвия за боеприпаси за безоткатната система Carl-Gustaf®. Стойността на поръчката е приблизително 185 млн. шведски крони.

Поръчката е направена в рамките на рамково споразумение между Saab и Шведската администрация за отбранителни материали (FMV), което позволява на Латвия да прави поръчки за оръжия и боеприпаси Carl-Gustaf M4 за период от 10 години.

„Радваме се да продължим да предоставяме на Латвия нашите наземни бойни способности от световна класа. Тази поръчка ще подпомогне способността на латвийските национални въоръжени сили да посрещнат широк спектър от предизвикателства на съвременното бойно поле“ сподели Йорген Йохансон, ръководител на бизнес направлението Dynamics на Saab.

Доказана, че дава резултати на бойното поле, системата Carl-Gustaf осигурява ефективността, от която се нуждаят войниците. Широката гама от боеприпаси, налични за Carl-Gustaf, я прави гъвкава и способна да се справи с всяка ситуация на бойното поле, независимо дали става въпрос за унищожаване на бронирана машина или конструкция, или за осветяване на бойното поле по време на нощни операции.

Поръчка за AT4 от Франция
Saab получи поръчка в средата на декември 2022 г. за ПТУР AT4 от френската Генерална дирекция по въоръжението (DGA). Стойността на поръчката е приблизително 24 млн. евро и доставките ще се осъществят през 2023 г. Поръчката е резервирана през четвъртото тримесечие на 2022 г.

Семейството AT4 е гама от леки, преносими оръжия за еднократна употреба, характеризиращи се с лекота на използване. AT4 може да се използва срещу танкове и тежки бойни превозни средства, както и срещу заплахи в сгради и укрепления и за защита на фиксирани инсталации, точки за доставки и други жизненоважни активи.

„Горди сме, че отново сме избрани да доставим нашата еднозарядна система от световна класа AT4 на Франция. Нашият готов за бъдещето AT4 ще гарантира, че френските въоръжени сили разполагат с необходимата огнева мощ, за да им даде предимство на бойното поле” заяви Йорген Йохансон, ръководител на бизнес направлението Dynamics на Saab.

Франция по-рано поръча вариантите AT4CS ER (разширен обхват), AT4CS HE (фугасен) и AT4CS AST (антиструктурен). Семейството AT4 е известно като Roquette NG (Nouvelle Génération) във Франция.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Saab с масови поръчки за противотанкови оръжия (ГАЛЕРИЯ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/5 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка