Украинците в САЩ ще завършат обучение на Patriot след "няколко седмици"

Pan.bg 02 фев 2023 | 22:04 views (586) commentaries(0)
img
пан.бг


Украинците в САЩ ще завършат обучение по системата за противовъздушна отбрана Patriot след "няколко седмици" - военен аташе
„Европейска истина“ — четвъртък, 2 февруари 2023 г., 21:46 ч.
566

Според Борис Кременецки, аташе по отбраната на посолството на Украйна в САЩ, украинските военнослужещи предсрочно се обучават на зенитно-ракетни комплекси Patriot и могат да завършат обучението си след няколко седмици.

Както съобщава "Европейска истина", Кременечки е направил такъв коментар пред украинската служба на "Гласът на Америка".

Украинците пристигнаха във военната база Форт Сил в щата Оклахома в средата на януари. Тогава Пентагонът заяви, че обучението им за работа с модерна система за ПВО ще продължи няколко месеца. Според Борис Кременецки обаче сроковете са съкратени благодарение на опита на украинската армия.

„Говорим за седмици, не мога да дам точен отговор… Измина почти месец, откакто пристигнаха. Обикновено, ако започнете да преподавате от нулата, периодът на обучение може да отнеме от няколко месеца до година“, каза аташето.

Програмата за обучение в Оклахома предвижда украинците не само бързо да овладеят сами съвременната система за противовъздушна отбрана, но и да бъдат готови да станат инструктори на други военни след завръщането си у дома.

Кременечки не назова точния брой на украинците, които се обучават в САЩ. В същото време той отбеляза, че в Украйна има достатъчно специалисти за работа с Patriot, така че основният въпрос е да се осигурят повече от тези системи.

„Тази система значително ще подобри нашите способности за противовъздушна отбрана, особено срещу балистични ракети. Следователно това е значително подобрение в способността на нашата система за противовъздушна отбрана. Разбира се, една система, която получаваме, не е достатъчна. Ние работим върху получаването повече, ние сме готови, имаме специалисти, които сме готови да изпратим за допълнително обучение“, отбеляза Кременечки.

Припомняме, Вашингтон обяви прехвърлянето на първата система Patriot на Украйна на 21 декември като част от следващия пакет военна помощ. След това Германия обеща да предостави Patriot на Украйна. Освен това Холандия ще достави на Украйна системи за противовъздушна отбрана Patriot и редица ракети.
източник


Українська правда
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка