Чехия планира да закупи ОБТ Leopard 2A7+ след тестване на по-стария вариант 2А4

Pan.bg 07 фев 2023 | 10:04 views (888) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на defencenews.com

Докато многобройни съюзници от НАТО работят по доставката на своите основни бойни танкове (ОБТ) Leopard 2A4 в Украйна, Чешката република напредва в плановете си за придобиване на нови танкове Leopard 2A7+. Сухопътните сили на страната наскоро изпитаха първия от 14-те употребявани Leopard 2A4, които страната започна да получава от Германия.

Миналата година Чешката република дари своите модернизирани съветски ОБТ Т-72CZ M4 на Украйна, за да подкрепи борбата на нацията срещу продължаващата руска инвазия. В рамките на така наречената програма Ringtausch Берлин се задължи да достави партида ОБТ Leopard 2A4 на Прага, за да позволи на чешката армия да запази бойния си капацитет и да замени остарелите съветски оръжия със западно оборудване.

Чешките въоръжени сили считат, че размяната на Т-72 с Leopard 2A4 ще подготви страната за придобиването на нови ОБТ Leopard, както бе предложено от чешкия министър на отбраната Яна Чернохова. Миналия май тя заяви, че нацията може да купи до 50 танка от най-новата версия 2A7+ от Германия.

Според плана останалите 13 ОБТ Leopard 2A4 трябва да бъдат доставени в чешката военна база в Přáslavice, в източната част на страната, до края на тази година. Те ще се експлоатират от 7-ма механизирана бригада, сочат данни на чешкото министерство.

В допълнение към Канада и Германия, други страни, които са заявили желанието си да доставят своите употребявани танкове Leopard на Украйна, включват Дания, Финландия, Полша, Португалия и Испания.

Текст към снимка: Германски ОБТ Leopard 2A7 в учение през октомври 2016 г. (сн.: Walter Moore/pinterest.com)
image

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка