Military Watch: 1500 танка Т-90М Пробив и Т-14 Армата ще бъдат построени в Русия за 2023 г.

Pan.bg 27 мар 2023 | 08:45 views (1612) commentaries(0)
img
пан.бг


Military Watch: 1500 танка Т-90М Пробив и Т-14 Армата ще бъдат построени в Русия

Танковете играят все по-важна роля в руската спецоперация на украинска територия. Русия стартира обширна програма за модернизиране на остарелите Т-72 и производство на нови Т-90М Прорив, които стават все повече в руските въоръжени сили. На 25 март Military Watch писа за това, оценявайки случващото се в руското танкостроене.

Изданието отбелязва, че Т-90М "Прорив" вече е най-боеспособният танк на руската армия. Все повече и повече от тези танкове се появяват на бойното поле, въпреки че първоначално те напълно отсъстваха от театъра на военните действия в зоната на ПРО в Украйна. Дори бившият президент на Русия Дмитрий Медведев коментира бързото разгръщане на тези ОБТ сред войските, сравнявайки ги със западните образци на тежка бронирана техника.

Според мен Т-90М сега е най-добрият танк в света... Със сигурност е по-добър от танковете Леопард, Чалънджър и Ейбрамс, включително по отношение на своите тактико-технически данни, дори по отношение на такъв компонент като маса

- той каза.

Медведев увери, че само през 2023 г. в Руската федерация ще бъдат „произведени“ 1,5 хиляди танка. Той подчерта, че Западът не може да смаже руската индустрия със санкции.

Изданието обърна внимание на факта, че танковете Leopard 2, Challenger 2 и M1A2 Abrams, доставени в Украйна от Европа и САЩ, напоследък се смятаха за най-боеспособните MBT от западен тип и се считаха наравно с T-90M . Но репутацията на руските и западните танкове беше подкопана от придобиването от Полша на почти 1000 южнокорейски танка K2 Black Panther, които сега се смятат за най-боеспособните в НАТО.

Изданието уточнява, че преди началото на СВО Т-90М Пробив и Т-14 Армата са били единствените танкове, произведени в Руската федерация. В същото време производството на по-скъпи Т-14 вероятно ще бъде намалено в полза на доказаните Т-90М, които се създават много по-бързо в индустриални съоръжения, „създадени“ за тях. Може би по време на СВО Т-14 ще бъдат доставени на елитни гвардейски танкови части край Москва, което ще освободи повече стари модели тежки бронирани машини, които ще отидат на украинския фронт.

Производствените обеми (мащаби) на Т-14 не надвишават няколко десетки единици годишно, така че производството на Т-90М ще бъде основното. В същото време остава неясно дали Москва възнамерява да продължи да изпълнява задълженията си от експортните си договори, които представляват по-голямата част от производството на танкове през последните 30 години. Също така не е известно дали Руската федерация ще увеличи производството на танкове до нивото на СССР в бъдеще. Едно време Съветският съюз произвеждаше около 4000 различни танка годишно, но за Русия увеличаването на производството до 1500 единици вече би трябвало да е голямо постижение след постсъветския упадък на нейната индустриална база и отбранителен сектор, обобщават медиите.

Използвани снимки: JSC Research and Production Corporation Uralvagonzavodизточник

репортер.ру

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка