Съвместните военни съоръжения със САЩ не водят до допълнителни разходи за България

Pan.bg 06 юни 2023 | 08:32 views (821) commentaries(0)
img pan.bg

Източник: otbrana.com Снимка: otbrana.com

Те са под наше командване.

Спирдон Спирдонов

Евентуалното прекратяване на Споразумението между правителството на България и САЩ за сътрудничество в областта на отбраната би имало повече негативни последици за българските въоръжени сили , както по отношение на способности, така и на тяхната репутация, като лоялен и надежден съюзник. Това е становището на МО във връзка с внесеното от Костадин Костадинов и група народни представители проекторешение за прекратяване действието на двустранния документ, който е подписан през 2006 г.

В становището са изброени няколко проекта, които до момента силите на САЩ са изпълнили. На Учебен полигон „Ново село“ е изградена нова база, както и развитие на работна зона на полигона – пътища, мишенни установки, огневи позиции и полигони за специфична подготовка, на обща приблизителна стойност от 108 млн. щ.д. В авиобаза Граф Игнатиево са изпълнени проекти, свързани с развитието на летищната инфраструктура – изграждане на площадка за въоръжаване и разоръжаване на самолети, основен ремонт на южната пътека за рулиране на летището и др., за около 21 млн. щ.д. В авиобаза Безмер американската страна в момента работи по проект за изграждане на път, който свързва пистата за излитане и кацане със склада за боеприпаси на летището. Планираните разходи от САШ са за около 1, 2 млн. щ. д. Работено е по проекти, които са извън войскови имоти, управляеми от МО. Става дума за 1,2 млн. щ. д. за изграждане на водопровод в шест населени места в областите Сливен и Бургас, а за реконструкция на мост над р. Мараш - 300 хил. щ. д.

От МО правят извода, че провеждането на съвместната българо-американска подготовка на територията на съвместните съоръжения допринася за ефективно използване на ресурсите, елиминиране на дублирането на усилията на национално и съюзно ниво и подобряване тактическите умения на българските военнослужещи. Включването на трети държави позволява за повишаването на доверието и сигурността в региона, се посочва още в становището.

Функционирането на тези съоръжения, отбелязват от МО, не води до допълнителни разходи за България, защото всяка една от страните заплаща стоките и услугите за покриване на собствените си нужди. В текста на споразумението е посочено, че договорените военни съоръжения и обекти са под командването на силите на България. Относно договорената численост на силите на САЩ, които могат да пребивават на съвместните съоръжения на наша територия е посочено, че тя не е повече от 2500 военнослужещи и цивилни служители. Учебен полигон „Ново село“ е държавна собственост и не се предвижда прехвърляне правото на собственост , както на земята, така и на постройките и съоръженията на нея.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка