Износът на отбранителната и авиокосмическата индустрия на Турция със скок през 2022 г

Pan.bg 18 юли 2023 | 11:54 views (754) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на defensenews.com

Износът на отбранителната и аерокосмическата промишленост на Турция запази стабилния си ръст, отбелязвайки увеличение от 37,5% през 2022 г., според нови данни за индустрията.

SASAD, организация на турските износители от отбранителната и авиокосмическа промишленост, заяви, че общият износ през 2022 г. е достигнал 4,4 млрд. долара спрямо 3,2 милиарда долара през 2021 г.

Нарастването на търсенето се дължи главно на наземните системи и безпилотните самолети. „Всичко това са добри новини, но Турция се нуждае от повече износ, за да поддържа местната си индустрия, особено с оглед на изследователската и развойната дейност“ според местни анализатори.

В доклада на SASAD, публикуван на 13 юли 2023 г., се казва, че секторът на турската отбранителна и авиокосмическа индустрия е достигнал приходи от 12,2 млрд. долара през 2022 г., което е увеличение с 20% спрямо 2021 г.

Докладът подчертава ръст във всички отбранителни и космически сектори. Инвестициите в научноизследователска и развойна дейност са нараснали до 2,1 млрд. долара през 2022 г. от 1,6 млрд. долара година по-рано, което е 26% годишно увеличение.

Медията TurDef, прогнозира, че износът ще нарасне експоненциално, след като амбициозните местни програми на Турция достигнат фаза на серийно производство. „Доказано в битки“ е ключовата дума за проникване на нови пазари. Повечето турски програми напредват със закъснения преди серийното производство“.

Турската агенция за обществени поръчки в областта на отбраната наскоро заяви, че целта й за износът за 2023 г. да достигне 6 млрд. долара.

Докладът на SASAD дава разбивката на турския износ на отбрана по сектори, както следва:
• Наземни системи: 835 млн. долара.
• Военноморски системи: 561 млн. долара.
• Въздушни системи: 546 млн. долара.
• Износ на оръжия, боеприпаси и ракети: 534,86 млн. долара.
• Оборудване за сигурност: 65 млн. долара.
• Поддръжка, ремонт и оперативен износ: 86 млн. долара.
• Други: 371 млн. долара.

image

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка