Адм. Ефтимов: Изпълнението на регионалните планове на НАТО изисква подготвени, оборудвани и оперативно съвместими сили, както и ефективна система за командване и управление

Pan.bg 18 сеп 2023 | 10:03 views (698) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на Пресценътра на МО

„Изпълнението на приетите на срещата на върха във Вилнюс регионални планове на НАТО изисква предоставянето на добре подготвени, оборудвани и оперативно съвместими сили в нужната степен на готовност. Необходима е също усъвършенствана и адаптирана система за командване и управление, способна да действа в многокомпонентна среда“. Това заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов в своето изказване на конференцията на Военния комитет на НАТО, която се провежда от 15 до 17 септември в Осло, Норвегия.

Дневният ред на форума е посветен на укрепването на възпиращия и отбранителния потенциал на Алианса в контекста на решенията, взети от държавните и правителствените ръководители на съюзниците в Литва през юли тази година. Участниците подчертаха еволюцията на НАТО през последните години чрез трансформация от съюз, ориентиран към експедиционни операции, към Алианс, фокусиран върху защитата на всеки сантиметър от територията на своите съюзници. Стъпка в тази посока е приетият пакет от регионални планове, предназначени да възпират и защитават съюза от заплахи и предизвикателства пред сигурността. Началниците на отбраната проведоха задълбочена дискусия и очертаха основните насоки за пълното изпълнение на тези планове.

Част от дискусиите по време на форума в Осло бяха посветени на ситуацията в Украйна и отражението на оказаната от съюзниците подкрепа върху прилагането на Концепцията за възпиране и отбрана на Алианса. В хода на разговорите адмирал Ефтимов подчерта, че предоставянето на помощ на Украйна трябва да се осъществява в контекста на плановете за модернизация на въоръжените сили и за възстановяване на запасите от материални средства.

Началникът на отбраната насочи вниманието на съюзниците и върху обстановката в Черно море, където Русия показва незачитане на установените международни правни норми. Адмирал Ефтимов постави акцент върху значението на засилването на способностите на Алианса за непрекъсната ситуационна осведоменост. Той подчерта необходимостта от създаването на координационен център на НАТО за Черно море, като потвърди готовността на страната ни да го домакинства.

image

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка