Бойна машина Stryker с най-модерния купол Cockerill 1030 - възможно

Pan.bg 18 сеп 2023 | 17:10 views (9289) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bgВ началото на септември 2023 г. белгийската оръжейна компания John Cockerill Defence проведе вътрешни инженерни тестове на своя купол Cockerill 1030 монтиран на машина Patria AMV XP, на българския Централен артилерийски технически изпитателен полигон (ЦАТИП) „Змеево“. Българското оръжейно списание „Клуб ОРЪЖИЕ“ бе една от трите медии поканени да наблюдават един от дните със стрелби и да разговаря с Беър Мидкиф, вицепрезидент „Продажби и маркетинг“ в Централна и Източна Европа.

Ето какво сподели той преди началото на стрелбите: „Провеждаме изпитания на нашия лек купол с нисък профил Cockerill 1030, който тежи едва 1,5 t. Имаме история на партньорството с ЦАТИП „Змеево“, не сме тук за първи път, провеждали сме обучения за клиенти и наши изпитания и преди това. Това е част от нашия ангажимент към България, където имаме партньорства и с други български компании.

Искаме да представим на МО и българските СВ нови технологии. Считаме, че нашия купол Cockerill 1030 е идеалния избор за новата бойна машина на Сухопътни войски. България ще купи бойна машина, която ще използва в следващите 30-40 години, а ние предлагаме най-новата технология при куполите за бойни машини“.

Cockerill 1030 е с нисък профил, тежи 1,5 тона - това е безекипажен купол и се управлява от машината, без да има нужда екипажът физически да е в купола. Може да се монтира на бронирани машини – обикновено 6х6 и 8х8, или на повечето верижни машини като БМП-1. Боезапасът за 30 mm оръдие Bushmaster Mk44S е 200 снаряда, а за сдвоената картечница е 400 патрона. „Със смяната на 5 детайла в рамките на 30 минути може да се монтира 40 mm оръдие в същия купол. И за разлика от някои наши конкуренти, презареждането на оръдие и картечницата може да се осъществи отвътре, т. нар. „под защитата на броня“ (under armor), без да има нужда екипажът да излиза извън машината по време на бойни действия, за да презареди. Голямо предимство пред конкурентите ни е фактът, че оръжието може да се повдига на 700, вместо до 450, както е например при купола MCT 30, с което става възможно използването му за ПВО. През ноември 2023 г. отново на ЦАТИП „Змеево“ ще тестваме новите алгоритми за стрелба по въздушна цел. Исторически John Cockerill винаги е имала за цел да гарантира попадение не просто в целта, а в самия център на мишената, но когато се използват муниции с въздушен разрив, целта е покриване на сектор от пространството. Вече сме разработили нашите алгоритми за борба с въздушни цели като UAV и ще ги тестваме. Борбата с безпилотни цели е възможна с купола Cockerill 1030, за разлика от други алтернативни решения на пазара“, подчерта Мидкиф.

На купола може да бъдат монтирани двойна пускова установка за ПТУР и димни гранатохвъргачки за създаване на маскираща димна завеса. Куполът 1030 дава на екипажа 3600 ситуационна информираност с дневни/за нощно виждане камери. Монтираните командирски прицел и прицел на мерача на изпитвания купол са напълно интегрирани в системата за управление на огъня (СУО), която също е производство на John Cockerill Defence.

„Можем да предложим голям избор от прицели. Стандартно се монтира PASEO на Thales, но това е скъпо решение. Със сходни способности, но с много по-конкурентна цена са монтираните за настоящия тест прицели SIGHT от Controp (Израел). Наличието на два прицела позволяват да се реализира принципа hunter-killer (ловец-убиец)“, обясни Мидкиф.

Изпитваният купол има система за предупреждение за лазерно облъчване, метеорологичен сензор и димни гранатохвъргачки. Куполът 1030 притежава всички необходими системи, характерни за най-модерните оръжейни куполи в света. Cockerill 1030 е създаден на агностичен принцип, така че може да бъде интегриран с почти всички тактически 8х8 машини - например френската VBCI, американска Stryker, финландска Patria. „Реално можем да интегрираме купола с повечето западни бронирани машини, монтирали сме го успешно и на БМП-1 в отделна програма за модернизация“, заяви Мидкиф.

„В John Cockerill Defence затваряме целия кръг от дизайна на купола, производството и поддръжката му до обучението на персонал - произвеждаме симулационни системи за разлика от други фирми на пазара. При това симулационните системи са вградени в куполите. Когато говорим за обучението на военнослужещите, стандартно всяко подразделение провежда преглед за поддръжка на машините веднъж седмично. Някои от нашите клиенти използват това време, за да проведат учения на ниво взвод или дори рота, да обсъдят тактиката, тренировката на екипажа и действията при вражески контакт в допълнение към задачите по поддръжката. Когато нямате достъп до машините или не искате да ги свържете за симулация, имаме самостоятелни симулатори, които също могат да обучават до ниво рота в един сценарий. Симулацията позволява тези учения да се провеждат без машините да навъртат пробег и да изразходват ресурса си, без необходимост от гориво и консумативи“, обясни Мидкиф.

John Cockerill Defence има установени партньорства с български компании и е дългосрочен, лоялен и надежден партньор. „Избирайки ново въоръжение на Сухопътните войски, България прави ключов избор за следващите 30-40 години“, посочи Мидкиф. По думите му, съществува вариант куполът Cockerill 1030 да бъде интегриран на бойните машини Stryker, които българската страна планира да придобие чрез споразумение „правителство-правителство“ между България и САЩ. „Ако България подпише т. нар. Letter of Offer and Acceptance (LoOA), за да придвижи процеса и да не бави и момент повече така необходимата нова техника за СВ, може в последствие с анекс към договора да се уточни куполът и въоръжението. Това не би забавило имплементирането на проекта, няма да се отрази и на темпа на доставките, а ще гарантира модерно, адаптивно и надеждно решение за Българската армия“.

Cockerill 1030 вече е одобрен за американската FMS програма, а компанията има опит в работата със Stryker и интеграцията с тази машина би била безпроблемна. „Интеграцията на куполите може да се осъществява в България – имаме местни партньори, с които това може да се случи лесно. Що се отнася до боеприпасите - всеки български производител на стандартни 30х173 mm НАТО-вски боеприпаси може да бъде доставчик“, заяви Беър Мидкиф.


Към момента Щатите предлагат на България варианта Stryker Dragoon с V-образно дъно (машина 2-ро поколение) с купол Kongsberg MCT-30. Вариантът бе създаден в спешен порядък след началото на конфликта в Донбас в Украйна през 2014 г. От тази конфигурация са произведени само 83 машини специално за 2-ри кавалерийски полк на СВ на САЩ (2nd Cavalry Regiment), базиран в Германия. Американската армия вече е заявила, че не планира да използва занапред същия купол, когато въведе следващото поколение от семейството на Stryker.

Инженерни тестове на купол Cockerll 1030 на полигон „Змеево“
Наблюдаваните стрелби на ЦАТИП „Змеево“ включваха серии от по 5 единични изстрела на дистанции 1000, 1600 и 2000 m по стационарни мишени с размери 4х4 m и по подвижна мишена с размер 4х4 m на дистанция 1600 m. Попаденията се следяха с камера с висока резолюция и видимо всички снаряди попадаха в мишените. Целта на инженерните тестове бе фина настройка на софтуера на системата за управление на огъня на купола. Според производителя, оръдието Bushmaster Mk44S е изключително ефективно на дистанция до 2300 m, като практически могат да се обстрелват цели до над 3000 m, но точността би спаднала. На дистанция от 2000 m се гарантира с 85% вероятност попадение на снаряда в целта още с първия изстрел. Оръдието е с двойно подаване на снаряди, така че стрелецът може да избира типа на снаряда. В боекомплекта влизат фугасни, бронебойни снаряди и снаряди с въздушен разрив.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Бойна машина Stryker с най-модерния купол Cockerill 1030 - възможно

ПРЕДИШНА СНИМКА 5/5 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка