Бившият командир на група "Юг" разказа как руснаците са разминирали нивите в началото на войната

Pan.bg 19 сеп 2023 | 10:12 views (760) commentaries(0)
img
пан.бг
Бившият командир на група "Юг" разказа как руснаците са разминирали нивите в началото на войната
Олена Рощина, Соня Лукашова — понеделник, 18 септември 2023 г., 14:09 ч.

Андрий Соколов, снимка от архива на Олена Мокренчук

В началото на пълномащабното нахлуване в Украйна руските войски разчистиха с реактивна артилерия минни полета пред опорни пунктове на взводове в района на Херсон.

Източник: Генерал-майор Андрий Соколов, който в началото на инвазията беше заместник-командир на военното командване "Юг" и ръководеше групата войски "Юг", в интервю за "Украинска правда"

Подробности: Соколов каза, че е срещнал първия ден от войната на своя команден пункт, застанал пред монитора, на който се показва "таблетът Virage" - програма, която проследява полетите на всички самолети наоколо.

Около 4-5 часа сутринта на 24 февруари 2022 г. той и началникът на ПВО и оперативният дежурен наблюдават масово излитане на самолети в Крим. Първоначално кръжаха над територията на Крим. Отначало имаше надежда руските самолети да летят и да кацнат отново, но те се разпръснаха над Азовско и Черно море и започнаха масирано изстрелване на ракети.

Първо имаше ракетен удар по почти всички места на дислокация на украинските части, по пунктове за управление, по изходни позиции и пунктове за управление на средствата за ПВО, на летището в Мелитопол. Почти всички военни съоръжения са разположени в Херсонска и Запорожка области.

След това бяха получени доклади от командира на 137-и батальон полковник Римаренко, че противникът е започнал огнева атака, артилерийски обстрел на украински предни позиции на КПП Каланчак и Чонгар. Всичко започна с това.


Пряка реч: „Но имаше такъв нюанс. Някъде на 23-ти получихме информация, че врагът може да извърши провокативни действия: самият той ще стреля по завода „Титан“, след това ще бъдем обвинени в това и ще бъде дело на бели, за да започнат някои действия в нашата посока

И първият беше рапортът на командира на 137-и батальон - помня го добре - че противникът не обстрелва самите позиции, а стреля пред нашия опорен пункт срещу "Титан".

Първо си помислих, че точно това се случва, че това е провокация, а те обстрелват завода. Беше през нощта и персоналът просто не се ориентираше.

Тогава, след като анализирах всички действия, вече разбрах, че по този начин са разминирали нашите минни полета пред опорните пунктове на взводовете с реактивна артилерия. И втората огнева атака беше вече по нашите позиции“.

Подробности: Соколов е убеден, че руската артилерия е работила върху минни полета, обезвреждайки мини и опростявайки по-нататъшния им път.

„Сигурен съм в това. От 2014 г. съм на фронта. Неведнъж са правили това. Сигурен съм, че и този път са правили точно това“, каза той.

Генерал-майорът увери още, че провлакът и мостовете на границата с окупирания Крим са били минирани от 2014 г., опитали са да ги взривят, но врагът е отвърнал на това с огън.

Но мостовете през Днепър, на изхода към Херсон, не са били предварително минирани.


източник

Українська правдаДруги публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка